News55

Dyrare SL-resor för pensionärer

Artikelbild
STOCKHOLM 20061207
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2016

Pensionärer och barn är de som drabbas hårdast av prishöjningen när SL inför enhetstaxa vid årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den uppgörelse som den borgerliga alliansen gjort med Miljöpartiet innebär att det från årsskiftet införs enhetstaxa i kollektivtrafiken. Det kommer då att vara samma pris för en enkelresa mellan T-centralen och Slussen som exempelvis en enkelresa mellan Stockholm och Nynäshamn, meddelar Dagens Nyheter.

De resenärer som använder sig av reskassa eller köper enkelbiljetter kommer från årsskiftet att resa billigare när de åker långt men dyrare vid kortare resor. Det kommer att bli dyrare för alla som reser inom dagens tre SL-zoner eller har månadskort eller andra typer av periodkort – med ett undantang: vuxna studenter.

      LÄS MER: Ett råd till dig som har åldern inne – för att sitta ned i bussen

Pensionärer och barn hårdast drabbade

De som drabbas av de största höjningarna är pensionärer samt barn och ungdomar – 30-dagarskortet blir 40 kronor dyrare för vuxna (från 790 kr till 830 kr), 60 kronor dyrare för pensionärer, barn och ungdomar (från 490 kr till 550 kr), men 10 kronor billigare för vuxna studenter (från 560 kr till 550 kr).

– Det här beror på att vi vill ha en enkel taxa och när vi går från ett ganska snårigt zonsystem med många olika priser till enhetstaxa betyder det att en del resor blir billigare, andra dyrare, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till Dagens Nyheter.

– Det är ändå omkring 30 procent billigare för pensionärer att resa, säger Kristoffer Tamsons.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS