News55

ECB höjer räntan för första gången på över ett decennium

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 juni 2022

ECB flaggar för räntehöjning i juli. USA och EU vill bilda inköpskartell på olja. I Norge väntas rekordhöga priser på livsmedel.

ANNONS
ANNONS

Financial Times toppar denna morgon med den europeiska centralbanken ECB:s räntebesked igår. I vad som beskrivs som en “höksväng” meddelade ECB att de planerar för en kommande räntehöjning i juli, den första på mer än tio år. Dessutom förvarnade de om att takten kan komma att öka i september. Räntehöjningen ses som ett viktigt verktyg för att stävja den stigande inflationen.

Dagens upplaga av Wall Street Journal berättar om de pågående samtalen mellan USA och EU om att bilda en inköpskartell och därmed sätta ett pristak på rysk olja. Samtalen har beskrivits som “extremt intensiva” av USA:s finansminister Janet Yellen och ett av målen är att rysk olja även i fortsättningen ska vara tillgänglig på globala marknader som Indien och Kina för att hålla nere oljepriserna. Tidningen citerar Janet Yellen som sagt att “huvudmålet absolut är att begränsa Rysslands inkomster”.

I Europa skriver tyska Handelsblatt idag, på ämnet innovationer, om tio strategier som ska föra Tyskland tillbaka till toppen. Bakgrunden är att Tyskland halkat efter andra länder och satsar allt mindre på forskning och utveckling. Deras slutsats är att Tysklands välstånd är i fara. Som underlag presenterar Handelsblatt en lista baserad på data från OECD som visar hur många procent av bruttonationalprodukten olika länder satsar på forskning och utveckling. Där hamnar Tyskland på en blygsam åttonde plats. Listan toppas av Israel, tätt följt av Sydkorea. På tredje plats återfinns Sverige.

I Danmark berättar tidningen Börsen att det råder en öppen konflikt inom fackföreningsrörelsen över den hotande SAS-strejken. Tidningen beskriver det som en trepartskonflikt med SAS och en splittrad fackföreningsrörelse. Detta har utlöst ett ordkrig mellan fackliga chefer.

I Norge förbereder man sig på en prisökning på livsmedel. Just nu pågår hårda förhandlingar mellan dagligvarukedjorna och leverantörerna inför prisjusteringen den 1 juli. Stein Rømmerud är koncerndirektör för kommunikation inom Norgesgruppen, ett företag som verkar som samarbetsorgan för flera grossister och detaljister, säger till Dagens Näringsliv att “det är priskrav vi aldrig sett tidigare”. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS