News55

ECB sänker räntan – första gången sedan 2019

Artikelbild
Europeiska Centralbankens chef, Christine Lagarde, presenterar räntebeskedet. Arkivbild. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 06 juni 2024Publicerad: 06 juni 2024

Europeiska centralbanken (ECB) tar rygg på Riksbanken och sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt höjer de inflationsprognosen till och med 2025.

Beslutet innebär att den så kallade insättningsräntan landar på 3,75 procent.

I samband med räntebeskedet uppdaterade ECB sina prognoser. De tror nu på en något högre inflation under 2024 och 2025, jämfört med tidigare beräkningar. Men det är inget att ligga sömnlös över, enligt SEB-ekonomen Marcus Widén.

Inflationstrycket har varit lite högre i början av året så det är egentligen en revidering av det. Det är inte på grund av att man ser en högre inflation när man tittar framåt.Går före USA

Räntebeskedet markerar första gången sedan 2019 som ECB väljer att sänka räntan och första gången någonsin som man går före USA:s centralbank med att inleda en cykel av penningpolitisk lättnad.

Är vi på väg mot en lättnadsfas? Det finns en stor chans för det. Vi tar beslut på basis av vår tro att vi är på väg dit. Men framöver kommer vi konstant behöva data som bekräftar att inflationen är på väg neråt, säger ECB-chefen Christine Lagarde.

Hon understryker att ECB “inte har bestämt sig i förväg” gällande kommande räntebeslut och att penningpolitiken kommer att vara restriktiv “så länge det krävs” för att hålla inflationen i schack.

“Början på mildringsfas”

ANNONS

Trots ECB:s försiktiga framtoning tror Marcus Widén att detta blir början på en rad räntesänkningar, om än i sakta mak.

Styrräntan är fortfarande ganska åtstramande även om man skulle sänka ett par gånger till. Med att inflationstakten kommer ner är det rimligt att tänka sig att räntenivån också ska komma ner under det närmaste året för att inte strama åt ekonomin allt för mycket, säger Marcus Widén.Det är början på en mildringsfas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS