News55

Efter E55:s granskning: “Sveriges äldreomsorg är vilda västern”

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2017

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) går till hård attack mot kommunerna efter E55:s granskning av hemtjänsthärvan i Stockholm. Vill skärpa lagen.

ANNONS
ANNONS

– Det är ett svek mot de äldre. Såna här företag ska inte få finnas. Vi är skyldiga våra äldre att ta hand om dem. Så att företaget får fortsätta i flera månader är helt oacceptabelt. De ska bort, säger civilministern till E55.

Ardalan Shekarabi vill skärpa lagen för att hindra oseriösa företag från att jobba med äldre.

– Det är provocerande att läsa om den här typen av företag. Det är ett hot mot förtroendet för svensk välfärd. Men vi arbetar på en lagändring där det ska vara enklare att utesluta sådana här företag. Vi vill kunna tillståndspröva ägare och ledning för företagen, säger civilministern.

      LÄS MER: Trots polisanmälan får hemtjänstföretaget stanna

E55:s granskning visar att kommunerna inte har stort utrymme att agera mot företag som inte sköter sina åtaganden. Det är något regeringen vill ändra på.

– Det här är beviset på att det råder vilda västern inom svensk äldreomsorg. Vi måste ställa krav och göra det enkelt för kommunerna att stoppa oseriösa och direkt kriminella företag, säger Ardalan Shekarabi.

      LÄS MER: “Jag jobbade från åtta på morgonen till nio på kvällen, sju dagar i veckan”

Sveriges har sedan 2008 haft LOV, Lagen om valfrihetssystem, vilket innebär att kommuner och landsting bland annat kan upphandla hemtjänst från privata aktörer. Civilministern är starkt kritisk till hur lagen är utformad.

ANNONS

– I Sverige har man haft en naiv inställning till oseriösa aktörer. De som skapade lagen insåg inte att vi behövde ställa höga krav för att kunna undvika såna företag, säger han.

Regeringen ser stora brister i LOV och hoppas på ett blocköverskridande samarbete för att få till en lagändring.

– Vi vill reformera LOV och kommer att söka de borgerliga partiernas stöd för att få till en lagändring. Svensk äldreomsorg ska ha bra kvalité och bra arbetsrättsliga villkor. Vi arbetar på en lagändring som vi förhoppningsvis får igenom till nästa år, säger Ardalan Shekarabi till E55.

      LÄS MER: Arbetade för Aktiv hemtjänst – drev samtidigt frisörsalong

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS