News55

Efter terrorattacken – så hedrar pappan minnet av Ebba

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 dec. 2017

Samtidigt som den rättsliga processen efter terrordådet på Drottninggatan snart inleds startar pappan till 11-åriga Ebba, som dog i attentatet, en stiftelse till minne av sin dotter.

ANNONS
ANNONS

Drygt 8 månader efter den fasansfulla terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm där fem personer dödades och flera skadades hölls ett första förberedande sammanträde på måndagsförmiddagen i Stockholms tingsrätt, rapporterar TV4 Nyheterna.

Rättegången som preliminärt påbörjas i februari väntas pågå i två månader. Det finns 150 målsäganden. En av dem är 11-åriga Ebbas pappa.

– Vetskapen om att den rättsliga prövningen närmar sig känns oerhört tung med tanke på att varje dag är en kamp för överlevnad, skriver Ebbas pappa i en kommentar.

Han orkar ännu inte framträda med namn men har startat en stiftelse till minne av sin dotter, ett arbete som hjälpt honom att ta sig igenom dagarna.

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret, säger Ebbas pappa.

– Miljoner svenska hjärtan sammansvetsades och visade att kärleken är större än hatet. Och att omtanke om varandra är den enda vägen framåt.

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund ska arbeta för att uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek, gemenskap och glädje i vardagen. Genom att lyfta fram förebilder som får ta emot stipendium i Ebbas namn hoppas stiftelsen på att fler ska uppmuntras och att de goda förebilderna blir fler.

– Jag hoppas att arbetet med Ebbas minnesfond ska få oerhörd stor betydelse eftersom barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas, skriver Ebbas pappa på stiftelsens webbsida.

ANNONS

Pengarna som stiftelsen samlar in från allmänhet och företag ska delas ut genom skolor och föreningar som själva får vara med och utse stipendiater.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Finansministern har fel om Sveriges ekonomi
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS