News55

Ekobrottsmyndigheten utreder Svenska Akademien

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2018

Nu har Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning som gäller Svenska Akademien.

ANNONS
ANNONS

Ekobrottsmyndigheten har fått del av den advokatutredning som Svenska Akademien låtit göra, och som bland annat rör Akademiens kopplingar till den verksamhet som ledamoten Katarina Frostenson och hennes make Jean-Claude Arnault drivit i kulturklubben Forum.

Utredningen har enligt uppgifter i flera medier från den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius pekat på en rad oegentligheter, som att verksamheten bedrivits svart, att bokföringslagen inte följts och att verksamheten bedrivits utan utskänkningstillstånd. Advokatutredningen uppmanade Akademien att polisanmäla, men så skedde inte, och detta i sin tur bidrog till den strid som rasat inom Svenska Akademien.

Akademien ändrade sig till sist

Men så ändrade sig Akademien till sist. För en vecka sen lämnades advokaturedningen över till Ekobrottsmyndigheten. Och nu kommer alltså beskedet att Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning gällande misstänkt ekonomisk brottslighet. Men exakt vad utredningen avser vill man inte kommentera, inte heller om det finns någon misstänkt.

Fåordiga om utredningen

– På grund av det stora allmänintresset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredningen har jag valt att bekräfta att en förundersökning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmisstankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommenteras, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER: Så mycket har Stockholms skattebetalare gett till Forum

Ännu finns ingen tidplan för hur lång tid utredningen kan ta, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS