News55

Ekonom: Så drabbas du av den perfekta stormen

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 04 feb. 2022Publicerad: 04 feb. 2022

En kombination av olika faktorer håller på att skapa en "perfekt storm" för oss, menar flera ekonomer. Det skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Kommande räntehöjningar, högre elpriser och lägre reallöner väntas bli en blöt filt för våra plånböcker. Och nu kan bostadspriserna börja sjunka, återger Dagens PS.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörman tar den senaste bostadsstatistiken som stöd för att vi står för ett trendbrott om det visar sig att utvecklingen fortsätter i februari.

Fler banker har redan höjt låneräntorna, det stigande elpriset har de flesta av oss blivit smärtsam varse om. När priserna stiger minskar också reallönen, alltså att köpkraften minskar, vi kan köpa färre saker för pengarna.

Därtill har börsen gått ner. Tillsammans kan de alla påverka bostadsmarknaden negativt. Under de senaste månaderna har priserna på bostäder stigit långsammare än tidigare.

Emma Persson, ekonom på Länsförsäkringar uppger till Dagens Industri att bostadsköpare nu måste ta höjd för stigande räntor om de ger sig in på marknaden i detta läge.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS