News55

Ericsson rusar på börsen

Artikelbild
Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, rapporterar färska kvartalssiffror. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Vinsten var högre än väntat och aktien rusar när börsen öppnar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet.

Vi ser en svår marknad. Vi har motvind helt enkelt, säger vd Börje Ekholm.

Lönsamhet och vinst lyfter betydligt mycket mer än väntat, visar delårsrapporten. Men en stor del av det förklaras av en engångsintäkt på 1,9 miljarder kronor, enligt Börje Ekholm.

Det är en kommersiell tvist där vi har fått en engångsintäkt på 1,9 miljarder. Mer än det kommer jag inte att kommentera, säger han till TT.Behåller ledande position

Enligt Ekholm behåller Ericsson sin ledande marknadsposition, även om kunderna är fortsatt försiktiga med sina investeringar. Han pekar även på “signifikant förbättrade bruttomarginaler”.

Vinsten exklusive omstruktureringskostnader steg till 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal, jämfört med vinsten på 4,0 miljarder kronor samma tid i fjol.

Resultatet var betydligt bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst exklusive omstruktureringskostnaderna på drygt 2 miljarder kronor. Men drar man bort engångsintäkten på 1,9 miljarder var resultatet bara i runda slängar 400 miljoner bättre än väntat.

Men för aktiespekulanterna räckte det. Aktien stiger cirka fem procent i öppningen.

ANNONS

Större bakslag än väntat

Omsättningen föll till 53,3 miljarder från 62,6 miljarder ett år tidigare. Detta bakslag var större än väntat.

Det är en svår marknad. Vi såg egentligen en svår marknad förra året också, som har fortsatt in i år. Dessutom påverkas nu första kvartalet av att Indien drar ned sina investeringar efter oerhört snabb utrullning förra året – egentligen den snabbaste i världen. Vi ser det komma ner och därför är marknaden svag första kvartalet, säger Börje Ekholm.

Enligt Ericssonchefen pekar det mot en vändning uppåt i andra halvåret 2024, då ett stort kontrakt med operatören AT&T börjar ge effekt. Han noterar även att varulagren i Nordamerika ser ut att behöva börja fyllas på igen.

Vi har potential att stabilisera vår försäljning under andra halvåret, säger Ekholm.Måste anpassa kostymen

Delårsrapporten kommer sedan Ericsson varslade om nedskärningar på 1 200 tjänster i Sverige i slutet av mars, med hänvisning till en utmanande mobilnätsmarknad.

Det kommer att vara en svag marknad under 2024. Då måste vi anpassa kostnadskostymen, säger Ekholm.Det inget vi vill göra, men något vi måste göra, tillägger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS