News55

EU hotar Kina med elbilstull i juli

Artikelbild
En kinesisk elbil av märket Xiaomi visas upp i Peking. EU-kommissionen har länge hotat med strafftullar med anledning av stora statssubventioner till den kinesiska bilmarknaden. Arkivfoto. (Foto: Ng Han Guan/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

EU hotar Kina med strafftullar på upp mot 38 procent på importen av elbilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt införs i juli – om inte Kina agerar.

Men Tysklands regering är inte glad.

EU-kommissionen anser att kinesiska statssubventioner “utgör ett hot om ekonomisk skada för europeiska elbilsbatteriproducenter”. Men någon omedelbar strafftull blir det ändå inte när utredningen nu är klar.

På basen av det här har kommissionen nu vänt sig till kinesiska myndigheter för att diskutera vad som upptäckts och utreda möjliga vägar mot en lösning, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel sedan kollegan Valdis Dombrovskis informerat om den utredning som pågått sedan i höstas.

Bollen ligger dock tydligt hos Kina för att inte tullarna ska bli verklighet.

Införs i juli?

Redan nu presenteras samtidigt hur hög tullen kommer att bli: 17,4 procent för tillverkaren BYD, 20 procent för Volvo-ägaren Geely och 38,1 procent för SAIC.

För andra producenter flaggas för tullar på 21 respektive 38,1 procent, beroende på om de samarbetat med EU:s utredare eller inte.

ANNONS

“Om diskussionerna med kinesiska myndigheter inte leder till en effektiv lösning kommer dessa provisoriska utjämningstullar att införas från den 4 juli”, heter det från kommissionen.

EU:s strafftullar väntades redan före helgens EU-val, men uppges ha skjutits upp på grund av oenighet och hårda påtryckningar, inte minst från Tyskland.

Regeringen där är inte nöjd.

“Bilar behöver bli billigare genom mer konkurrens, öppnare marknader och betydligt bättre affärsvillkor i EU, inte genom handelskrig och marknadsisolering”, skriver Tysklands transportminister Volker Wissing, från liberala FDP, på X.

Motåtgärder

Kina har redan varnat för konsekvenserna.

Det är emot marknadsekonomins principer, reglerna för internationell handel och underminerar såväl det ekonomiska och handelssamarbetet mellan EU och Kina som den globala bilproduktionen, säger kinesiska utrikesdepartementets talesman Lin Jian enligt nyhetsbyrån AFP.

Kina har tidigare varnat för motåtgärder i form av tullar på europeiska jordbruksvaror, flygplansdelar och bilar. Kina har dessutom redan inlett utredningar av om det ska införas tullar på vissa typer av sprit från Europa.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS