News55

Expert: Här är maten som blir dyrare i höst

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 17 aug. 2023

Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, spår en dyster prisutveckling i höst. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länderna runt Medelhavet har haft höga temperaturer och torka, vilket påverkar skördarna negativt. I kombination med en svag krona får vi en högre kostnad för importerade varor och priserna riskerar att stiga ännu mer under hösten, skriver Göteborgs-Posten.

Apelsinjuice, kroppsvårdsprodukter, medelhavsmat, oljor, tomatprodukter och tvätt- och rengöringsprodukter är varor som kommer att bli ännu dyrare under hösten, tror Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

– Jag ser faktiskt ingenting som borde sjunka i pris. Mejeriprodukter är det som har lägst prisutveckling hittills i år, Arlas priser ha gått ned under sju månader. Det är positivt, konstaterar Mazur.

Torka och kraftig nederbörd påverkar dock spannmålsproduktionen och årets skördeprognos ser sämre ut än i fjol. Det gör att det blir ont om foder till djuren vilket påverkar priset på mejeriprodukter och kött i Sverige.

Vädret påverkar även priset på frukt och grönt. Just nu ser vi stigande priser på bland annat lök och tomater medan priset på bananer är mer stabilt.

Det finns dock några varor som kan bli billigare under hösten. Enligt Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca, kan priset på pasta, rapsolja och mozzarella falla i höst.

– Energipriserna var mycket högre förra året och energi har ganska stor andel av kalkylen när man tillverkar pasta. Sedan är det sänkningar på vissa ostar för att priserna på mjölk och grädde har gått ned i Italien, säger hon till tidningen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS