News55

Expert: Så undviker du att hamna i skuldfällan

Artikelbild
Många svenskar har hamnat i skuldfällan, sparkekonomen Shoka Åhrman har tips om hur man ska undvika att hamna där. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 nov. 2023

Det är lätt att hamna i skuldfällan när det är tuffa ekonomiska tider. Här kan du läsa bästa tipsen från en expert om hur du undviker att hamna där.

ANNONS
ANNONS

Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogden där skuldbeloppet har ökat snabbt och nu är det högsta någonsin. Idag är det dessutom oerhört lätt att handla på kredit, så det gäller att tänka till vad handlandet kan få för konsekvenser om man egentligen inte har råd.

Femina skriver om sparekonomen Shoka Åhrmans bästa tips för att slippa skuldfällan:

  • Stoppa impulsen. Det är lätt att frestas och handla på impuls. Avregistrera dig från mail med lockande erbjudanden, speciellt de som handlar om lån och pengar.
  • Räkna på det. Innan du skriver på för en uppskjuten betalning eller ett nytt lån, räkna på vad avgiften och räntan faktiskt blir. Ett lån på 80 000 kr med ränta på 8 procent innebär att lånet kostar 6 400 kr under ett år, eller 533 kr i månaden. Det är pengar som man kan göra mycket annat roligt för, eller kanske inte ens har råd med.
  • Inventera. Ta dig tid och avsätt tid för att gå igenom alla olika lån och betalningsplaner som du har. Räkna på vad de kostar och om det är något du kan betala tillbaka snabbare.

Råd för dig som har skulder

Om du hamnat i en situation så skulderna är högre än vad du klarar av att betala, har Shoka Åhrman några konkreta tips:

  • Köpstopp. Har du inte råd att betala för det du redan köpt går det inte att fortsätta att shoppa. Begränsa inköpen till det allra mest nödvändiga så pengarna räcker till mat och boende.
  • Avbetalningsplan. Ta hjälp med att inventera dina lån, räntor och utgifter och gör en plan för hur du varje månad ska betala av dem. Prioritera de med högst ränta först eftersom det är dem som snabbt tickar upp i kostnad.
  • Skuldsanering. Har skulderna blivit så stora att du inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Får du det beviljat pågår skuldsaneringen under fem år då man får leva på existensminmum. Det är extremt tufft och ett sistahandsalternativ, men de som genomgått den kan sedan starta ett nytt liv, enligt Shoka Åhrman.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS