News55

Experten: Därför ska du flytta dina pengar

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

Sveriges fyra storbanker rapporterade en sammanlagd vinst på över 50 miljarder kronor under det tredje kvartalet. SVT:s ekonomikommentator påpekar att denna vinsttrend kommer fortsätta om vi inte aktivt väljer bättre alternativ.

ANNONS
ANNONS

Svenskarna är trögrörliga och flyttar ogärna sina pengar, något som utnyttjas av bankerna, enligt Alexander Norén på SVT.

– Det går att få uppåt fyra procent i sparränta, om man bara gör sig besväret att flytta pengarna.

– Så rösta med fötterna, logga in på banken och flytta till ett bättre sparkonto så blir nästa kvartal kanske lite bättre för dig och mindre fett för bankerna, tipsar ekonomikommentatorn.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

I förra veckan publicerade de fyra storbankerna sina rapporter för det fjärde kvartalet, och samtliga redovisade ökade kvartalsvinster. En stor del av vinsten kommer från räntenettot, skillnaden mellan räntan som de tar ut för lån (till exempel bolån) och den ränta som deras kunder får på sina konton.

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, Mikael Damberg, menar att det är provocerande att bankerna gör betydande vinster på bekostnad av bolånetagarna.

– Det sticker väldigt mycket i ögonen på många hushåll som i dag har svårt att betala räntorna på lånen. Barnfamiljer som har lånat mycket för att bo och som har sett att bankerna varit väldigt snabba på att höja bolåneräntorna, men inte varit lika bra på att höja sparräntorna.

När storbankerna presenterade sina stora vinstökningar i somras betonade finansminister Elisabeth Svantesson (M) vikten av att olika aktörer tar sitt ansvar.

ANNONS

”Jag har påtalat för bankerna att det reser en rad frågetecken om konkurrenssituationen när de kan vara så snabba med att höja räntan på sin utlåning men inte behöver justera för löne- och sparkonton lika fort. Jag utesluter inte att det kan behövas fler politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden.”, sa finansministern i ett skriftligt uttalande till SVT.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS