News55

Expertens fasa efter nyår: "Fler tvingas avstå från medicin"

medicin
Det blir dyrare mediciner efter nyår, efter ett regeringsbeslut. Bilden är ett montage. Foto: Canva
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Regeringen höjer gränsen för högkostnadsskyddet för läkemedel. Rejält. Det innebär att det blir dyrare för privatpersoner att hämta ut sin medicin. Det får experten att förfasas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Privatpersoner ska få betala en större andel för sin medicin. Regeringen vill spara in en halv miljard på högkostnadsskyddet.

En viktig anledning är att statens kostnader för läkemedel steg rejält under den eskalerande inflationen då svenska kronan försvagades internationellt.

Både amerikanska dollarn och euron blev dyrare, och därmed även köp av internationella läkemedel.

MISSA INTE: Dödsfällan för äldre: Lågavlönade dör tidigare nu än för 10 år sedan

Så mycket kommer medicin kosta

Regeringskansliet har kommit med ett förslag på hur mycket dyrare det ska bli för privata personer att bekosta sin vård och hämta ut läkemedel.

Kostnadstaket höjs från 2 900 till 3 800 kronor för mediciner. Den nedre gränsen för att få rabatt på läkarbesök höjs även med cirka 600 kronor, från dagens 1 425 kronor till 2 000 kronor.

ANNONS

Kraftig försämring för många med dyrare medicin

ANNONS

Vad innebär då detta för pensionärer med lägre inkomster? SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

”Det är en kraftig försämring och ännu sämre än vi befarade. Vi vet att det redan i dag finns de som avstår från sina läkemedel för att pengarna inte räcker till. Nu kommer ännu fler att hamna i den situationen”, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Det skriver SKPF Pensionärerna.

“Ojämlikt och fel”

Bland representanter för pensionärsorganisationer finns en generell oro att ojämlikheten inom vården ökar och att äldre personer vårdkvalitet sjunker om de spar in på läkemedel.

”Regeringens nedmontering av högkostnadsskyddet kommer att öka ojämlikheterna i hälsa och vård. Risken är också stor att sparplanerna slår tillbaka i form av högre kostnader för vård och sjukskrivningar” avslutar Liza di Paolo-Sandberg.

Läs också:

Regeringen: Medicin ska bli dyrare för privatpersoner nästa år

ANNONS

Europas oroväckande brist på antibiotika

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]