News55

Fler hyresrätter kan byggas när markpriserna faller

e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2018

När markpriserna sjunker till följd av den skakiga bomarknaden kan det bli fler hyresrätter. För om kommunerna får mindre betalt för marken kan de lika gärna sälja till byggherrar som bygger hyreslägenheter.

ANNONS
ANNONS

Prisfallet på bostadsmarknaden gör att markpriserna väntas följa efter. Det gör att kommunerna får mindre betalt för sin mark när den säljs till bostadsutvecklare som vill bygga bostadsrätter.

Markpriserna skiljer sig åt beroende på om det ska byggas bostadsrätter eller hyresrätter.

– Det är stor skillnad, mark till hyresrätter går under halva priset jämfört med mark för bostadsrätter, säger Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka kommun utanför Stockholm.

– Många kommuner säljer bara marken till högstbjudande. Då blir det bara bostadsrätter nu, säger Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala (S).

Men nu kan denna skillnad i markpris alltså minska.

Ett prisfall på kommunens mark gör att det inte bli lika lönsamt att sälja mark för att bygga bostadsrätter. Då kan kommunerna lika gärna låta det bli fler hyreslägenheter, och sälja mer mark till bolag som bygger hyreslägenheter.

– Ja, det kan bli så. I detaljplanerna bestämmer inte kommunen om det ska vara bostadsrätter eller hyresrätter, bara att det ska bli bostäder, säger Gunilla Glantz.

Det betyder att kommunerna kan ändra fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter utifrån hur markpriserna utvecklas.

ANNONS

Många kommuner, däribland Nacka och Uppsala, har ett mått på hur stor andelen hyreslägenheter minst måste vara. För Nackas del är den 30 procent, och Uppsala bygger nu hälften hyresrätter, eftersom det finns en brist.

I och med dessa mål för hyresrättsbygget så reservas en viss markkvot som säljs till lägre pris. Men den andelen kan nu alltså bli större. Fast Gunilla Glantz tror att marknadssituationen i hennes kommun kommer att göra att kvotdelarna kommer ligga kvar på ungefär nuvarande nivå i Nacka.

Fast redan nu är hyresrätterna hetare för bostadsbolagen. När bomarknaden skakar, så har flera aktörer på olika håll svängt om produktionen från bostadsrätt till hyresrätt för att lägenheterna inte kunnat säljas.

– Det välkomnar vi. Vi har ett underskott av hyresrätter sedan flera år tillbaka, säger Erik Pellin.

Han hoppas att sättningen på marknaden gör att det kommer fram fler varianter av upplåtelseformer på marknaden.

– Exempelvis hyrköp, där den som inte har råd att köpa kan hyra först. Jag hoppas att det som händer med prisutvecklingen nu gör att aktörerna skärper till sig. Det är det som är vinsten för allmänheten i den situation vi har nu, säger Erik Pelling.

Men det finns också en stor efterfrågan på särskilda bostäder för äldre, som både är anpassade för äldres behov och med hyror eller priser som de har råd med. Alla pensionärsorganisationerna har fler äldrebostäder högt på sina önskelistor inför valet.

LÄS MER: Pensioner, äldreomsorg och sjukvård viktigaste valfrågorna för äldre

ANNONS

Även där tror Erik Pelling att den nya marknadssituationen kan göra att kommuner och bostadsbolag blir mer öppna för nya lösningar.

– Vi behöver pröva nya boendeformer. Kollektivboende, till exempel, där man har en egen lägenhet men delar på vissa gemensamma ytor, säger Erik Pelling.

LÄS ÄVEN:



ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS