News55

Fler pensionärer låter sig hyras ut

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 apr. 2018

Några timmars jobb då och då kan betyda mycket för både ekonomin och humöret. Nu låter alltfler pensionärer sig hyras ut av bemanningsföretag.

ANNONS
ANNONS

Bemanningsbranschen med inriktning på pensionärer är en relativt ny företeelse. Nu finns flera företag som specialiserat sig på att hyra ut just pensionärer.

– Man jobbar på sina egna villkor. Man kan alltid säga nej till uppdrag. Många jobbar mellan noll och 15 timmar per vecka, säger Karin Högman, pressansvarig på det största företaget i branschen, Veteranpoolen.

– Vi var först på marknaden, och vi är också störst, säger hon.

För att jobba hos dem ska man antingen vara ålderspensionär eller avtalspensionär, berättar hon.

– Vi har anställda från 60 år till 80 års ålder.

Runt 7 000 personer finns inskrivna hos Veteranpoolen. Snittiden som de jobbar ligger på 15 timmar i månaden. Lönen betalas per timme, men är förstås olika beroende på vilka tjänster man utför.

Växande bemanningsbransch för pensionärer

Bemanningsbranschen växer – det råder just nu stor efterfrågan på vissa yrkesgrupper. Det finns också många pensionärer som vill jobba. Både för att göra nytta och känna på arbetsgemenskapen igen, och för att dryga ut en skral pension, berättar hon.

ANNONS

Den bilden ger också Peter Ahlberg, vd för Veterankraft, ett annat bolag på marknaden.

– Vi har en tilltagande grupp som vill arbeta för att dryga ut pensionen. Det är alla möjliga yrkesgrupper, säger han.

Nu har Veterankraft runt 10 000 personer i sina rullor, men alla arbetar inte aktivt. Förra året skickade de ut 1 700 kontrolluppgifter till anställda som jobbat.

Veterankraft startade för åtta år sedan. Då låg omsättningen på dryga 3 miljoner kronor. Förra året omsatte de över 100 miljoner kronor.

– Vi har varit Gasellföretag under fyra år i rad nu, säger Peter Ahlberg.

Stor efterfrågan i högkonjunktur

Just nu, då arbetsgivarna inom fler områden skriker efter arbetskraft och industrin säger sig vara på gränsen till sin kapacitet på grund av arbetskraftsbrist, är efterfrågan på pensionärer som vill jobba stor. Pensionärer anses ha både gediget yrkeskunnande och lång, värdefull erfarenhet, konstaterar han. Det är det som är pensionärsbemanningsföretagens konkurrensfördel.

ANNONS

Särskilt inom specialiserade yrken, och sådana som kräver en alldeles särskild kompetens.

– Vi hyr ut alla sorter. Vi har till exempel stor efterfrågan på lärare, chaufförer och en stor sektor med rut-tjänster, säger Peter Ahlberg.

Även säsongsbetonade tjänster är starkt efterfrågade.

– Vi skulle kunna ha hur många trädbeskärare som helst just nu.

En del vill jobba inom de yrken de arbetat i tidigare, andra vill prova något helt nytt, berättar han.

Hur det kommer att gå med efterfrågan när konjunkturen vänder vet han dock inte.

– Vi startade i lågkonjunktur och har byggt upp företaget.

ANNONS

Han tror att alltfler kommer att vilja jobba som uthyrda pensionärer framöver. Inte minst för att de behöver ett tillskott till pensionen.

– Men de vill inte jobba heltid. Vi har en ständig ström som kommer till oss för att få jobba. Vårt jobb är att matcha ihop rätt person på rätt jobb, säger Peter Ahlberg.

LÄS ÄVEN:ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS