News55

Fler söker hjälp för spelproblem under EM

Artikelbild
Många är oroliga för att dras in i spelandet igen av marknadsföringen av sportspel kring fotbolls-EM, menar Adam Kirstein Reuterswärd på Spelfriheten. (Foto: Mats Andersson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 juni 2024Publicerad: 30 juni 2024

Stora fotbollsmästerskap förgyller somrarna för många, men det finns också en mörk baksida. Spelmissbruket inom sportsbetting ökar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett jätteroligt inslag för många men kan vara ett rent helvete för andra, säger Adam Kirstein Reuterswärd på beroendecentret Spelfriheten.

Redan innan fotbolls-EM i Tyskland gick av stapeln började beroendecentret Spelfriheten märka av att fler personer, både spelare och anhöriga, hörde av sig med sin oro.

Många av de som hör av sig är oroliga för att de ska dras in i spelandet igen av att de ser marknadsföringen för spelandet överallt just nu, säger Adam Kirstein Reuterswärd, marknad- och klientkoordinator på Spelfriheten.

En vanlig månad tar Spelfriheten emot ungefär 1 100 hjälpsökande kontakter. Den 26 juni hade man nått upp i nästan 1 600 för månaden.

Fotbolls-EM lockar

Jämfört med samma period föregående år gick and elen som sökte hjälp för just sportspel upp från 3 av 10 till 5 av 10 hos de som sökte hjälp hos Spelfriheten. En kraftig majoritet av dessa uppgav fotbolls-EM som en starkt bidragande orsak till att spelandet eskalerat eller att man tagit ett återfall.

Något som företaget tycker blivit ett större problem än tidigare är bettingen som sker på arbetsplatser.

Av de som kontaktade oss inför turneringen nämnde ett hundratal detta. Ett typiskt fall kan vara att man är orolig för att dras in i spelandet igen när alla kollegor pratar om det. Samtidigt har man ofta inte berättat för kollegor om ett tidigare spelmissbruk och vill inte hamna utanför, säger Adam Kirstein Reuterswärd.Tror inte på förbud

ANNONS

Medvetenheten på arbetsplatser kring spelberoende har inte kommit ikapp den medvetenhet som finns kring till exempel alkohol- eller drogmissbruk, menar organisationen. Dock tror man inte på att förbjuda spelandet på arbetsplatser.

Regelrätta förbud brukar inte funka men spel om pengar är inget som borde komma med jobbet. Det är i alla fall bättre att låta personalen göra det sinsemellan än att man från ledningen arrangerar någon vadhållning.

För den som kämpar med spelproblem eller är rädd för att dras in i det under EM har Spelfriheten ett antal råd.

Vi försöker påminna om att detta är tillfälligt och turneringen har ett slut. Man kan få hjälp genom bland annat självhjälpsgrupper och träffa personer som är i samma situation. Dessutom upplever många att de fått en positiv reaktion när de öppnat upp sig för kollegor om sitt spelmissbruk, säger Adam Kirstein Reuterswärd.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS