News55

Fler utlandssemestrar – med mindre pengar

Artikelbild
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

30 procent fler semesterfirare beräknas resa utomlands i sommar. Nordeas senaste undersökning avslöjar att trots en begränsad budget är det många som tar sig råd att åka i väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en undersökning som Nordea nyligen genomförde framgår att årets genomsnittliga budget ligger på runt 23 000 kronor för semesterfirare. Det är inte så mycket, men ett flertal spännande destinationer erbjuder billiga resealternativ som blivit riktigt populära.

”Det förvånar mig att fler planerar att resa utomlands med tanke på det ekonomiska läget, oroligheterna i vår omvärld och det fokus som ligger på klimat och miljö”, skriver Anders Stenkrona privatekonom på Nordea i ett pressmeddelande.

Visserligen är det många som känner sig pressade ekonomiskt, men som ändå unnar sig en resa för att ladda batterierna inför hösten.

Vi oroar oss mer över dåligt väder än en osäker omvärld

Risk för dåligt sommarväder är något de flesta oroar sig över och fler planerar därför att spendera ledigheten på varmare breddgrader. Oroligheterna i världen upptar inte längre folks oro på samma sätt som när kriget i Ukraina bröt ut.

Visserligen finns ett intresse och engagemang i klimatfrågor, men trots det fortsätter många att flyga till olika destinationer eftersom tågtrafiken inte helt kan täcka upp för de ökade resandet.

Levnadskostnader är kännbara

Bland svenska semesterfirare uppger fyra av tio (41 %) att de känner av stigande levnadskostnader. Endast tre procent planerar att finansiera sin sommarsemester genom lån.

ANNONS

Majoriteten, 94 procent, bekostar semestern med egna medel, lön eller besparingar.

Ett sätt att vara sparsam: Ta alltid ut pengar från uttagsautomater i besökslandets valuta. Växelkurser kan annars bli onödigt dyra.

Läs också:

Hit ska du resa för att få mest semester för dina pengar

Skidresa i Alperna    en “billig” semester

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS