News55

Fondsparandet i Sverige ökar stadigt

För den som vill investera i den växande hälsovårdssektorn finns flera intressanta fonder.
För den som vill investera i den växande hälsovårdssektorn finns flera intressanta fonder. Indexfonder ger i genomsnitt 12 procents avkastning. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 10 juni 2024

Fondsparandet ökar stadigt över hela landet och det råder inga tvivel om att fonder anses vara en trygg och bra investering. Om man tittar på statistiken finns det inga stora demografiska skillnader i fondsparande, däremot märks skillnader mellan städer och landsbygd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fondsparande har ökat i popularitet eftersom det är ett säkrare sparande än aktier och avkastningen är relativt bra i vissa fonder. Ökningen har skett över hela landet; på landsbygd som i städer. Den enda gruppen där fondsparande inte ökat är bland individer i grundskoleåldrar.

“Fondsparandet har fortsatt att öka de senaste åren: i storstäder, mindre städer och glesbygd, bland såväl män som kvinnor, och inte minst bland de yngre”, berättar Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Vissa skillnader i sparande mellan landsbygd och städer

I undersökningar har det visat sig att ungefär lika många män som kvinnor fondsparar, men att innehav av fonder är lite större i städer än på landsbygden.

Det råder alltså inte längre några demografiska skillnader, däremot geografiska.

I dag uppgår två tredjedelar av den totala fondförmögenheten (7 669 miljarder kronor i april 2024) av finansiell avkastning. Vidare framgår det att premiepensionen satsar stort på fonder som har en stabilare avkastning.

Hälsovårdsfonder en intressant investering

För den som vill investera i den växande hälsovårdssektorn finns flera intressanta fonder. Indexfonder ger i genomsnitt 12 procents avkastning, enligt Dagens Industri.

ANNONS

”Hälsovårdssektorns andel av ekonomin är växande och har varit så under lång tid. Det hänger ihop med en åldrande befolkning, framför allt i västvärlden, med förändrade konsumtionsvanor i kombination med nya behandlingar och läkemedel vilket skapar en ökad efterfrågan. Hälso- och sjukvård behövs oavsett ekonomiskt läge”, berättar Johanna Englund, fondexpert på Morningstar.

Läs också:

Svenskarna fondsparar som aldrig förr

FI varnar: Detta kan sluka en stor del av ditt sparande

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS