News55

Förre riksbankschefens pensionsklipp

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 09 mars 2018

Frisk luft och tåg som går i tid, men även en skattesats på miljonpensionen som vanliga svenskar bara kan drömma om. Förre riksbankschefen Urban Bäckström har flyttat utomlands, kan E55 avslöja.

ANNONS
ANNONS

Urban Bäckström har en spikrak karriär bakom sig. Han har varit både statssekreterare och Sveriges riksbankschef. Meriter som ledde honom till näringslivets finrum och posten som vd i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv 2005.

Efter nio år som vd sålde han sin drygt 300 kvadratmeter stora Djursholms-villa för runt 20 miljoner kronor och utvandrade från Sverige bara 60 år gammal. Sen 2015 är han skriven i Schweiz, kan E55 avslöja.

När E55 når honom berättar han att det centrala läget mitt i Europa och närheten till alperna och Genève hade betydelse för valet av land. Dessutom är det nära till södra Frankrike där den tidigare riksbankschefen sedan länge har en liten lägenhet.

“Frisk luft och tågen går i tid”, är några saker som Urban Bäckström lyfter fram som anledningar till att Schweiz blev hans nya hemland.

“Under min tid som riksbankschef var jag ofta i Schweiz på möten i BIS (samarbetsorgan för centralbanker E55:s anm) och lärde på så vis känna landet en del”, berättar han.

“Dessutom har vi en del goda vänner här. Kan spela hyfsat mycket golf över året för att på så sätt försöka vinna över min hustru. Men det går sådär än så länge, men trägen vinner.”

Pension på 26 miljoner

Men det finns även en ekonomisk tvist på alplivet. Som vd för Svenskt Näringsliv hade Urban Bäckström i slutet en årslön på cirka 5,4 miljoner kronor. Till det kom en rejäl pension. Sammanlagt betalade Svenskt Näringsliv närmare 26 miljoner kronor för Urban Bäckströms pensionsprogram. Pengar som Urban Bäckström som boende i Schweiz nu kan lyfta väldigt förmånligt.

ANNONS

Urban Bäckström är inte ensam om att byta land inför att pensionen ska tas ut. Även hans parhäst på Svenskt Näringsliv, Christer Ågren, har utvandrat, vilket Dagens industri har berättat om. Även han är skriven utomlands sen 2015.

Men medan Christer Ågren har valt Portugal, ett land där tjänstepensionen kan tas ut helt skattefritt, måste Urban Bäckström betala så kallad SINK-skatt på sin svenska pension. En skatt som fram till årsskiftet låg på 20 procent, då den höjdes till 25 procent.

Men även efter den höjningen är utlandsflytten lukrativ för Bäckström som kan tjäna stora belopp på det. Skulle han ha bott i Sverige hade han behövt betala 55 procent i skatt på inkomster över cirka 660 000 kronor. Nu blir skatten istället mindre än hälften.

“Jag följer de skatteregler som finns”, konstaterar Bäckström.

På Svenskt Näringsliv är man inte så sugen på att prata om pensions-upplägget och varken personalchefen eller presschefen vill låta sig intervjuas på telefon.

“Svenskt Näringslivs vd hade ITP och ytterliga avsättning på 16 % av pensionsgrundande lön. Det finns inget försäkringsmoment i detta. Du måste själv fråga Urban hur han valt att förvalta sin pension”, skriver presschefen Peter Isling i ett mejl.

Enligt Bäckström själv har huvuddelen av Svenskt Näringslivs pensionsavsättningar till honom gått in i Alecta (för övrigt det bolag som Christer Ågren sitter i styrelsen för). Resten av pengarna har legat i en pensionsstiftelse som haft depå hos Carnegie. Hur dessa pengar har förvaltats har Urban Bäckström kunnat styra över och han har valt svenska aktier. Numera ligger pengarna hos Skandia.

En annan fördel med att bo i Schweiz – förutom skatten – är att man efter fem år inte behöver skatta på aktievinster på aktier som köpts när man bodde i Sverige. I länder som saknar skatteavtal med Sverige måste man bo i dubbelt så länge för att slippa vinstskatten.

ANNONS

Hemliga uppgifter

Urban Bäckström har pension och inkomst från totalt sju olika ställen i Sverige, hur stora beloppen är totalt och vad han betalar i skatt framgår däremot inte hos Skatteverket. Betalar man den så kallade SINK-skatten så är nämligen både inkomsten och skatten hemlig.

– Så är det, för har man fått ett SINK-beslut är man inte skyldig att deklarera i Sverige och då fattas det inte heller något beslut om slutlig skatt, förklarar en tjänsteman på Skatteverket.

Urban Bäckström vet inte hur länge han tänker bo i Schweiz. Han har kvar ett antal styrelseuppdrag i Sverige bland annat ordförandeskapet i Gotlandsbolaget och som ledamot i kapitalförvaltningsbolaget Lancelot, där han enligt bolagets hemsida även äger 5 procent.

“Hur länge vi stannar här vet jag inte, det får vi se. Har fått två barnbarn förra året, vi får se hur mycket de lockar hem oss över tid. Men vi trivs utmärkt och barnbarnen kan ju komma hit eller till Frankrike.”

Fotnot: SINK-skatt står för Särskild Inkomstskatt för utlandsbosatta.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS