News55

Frostenson-Arnault kan ha gjort miljonvinst på klubben

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2018

Makarna Frostenson och Arnault har av allt att döma under de senaste åren plockat ut drygt 1,1 miljoner i vinster ur den omskrivna kulturklubben Forum, visar E55:s kartläggning.

ANNONS
ANNONS

Kulturscenen Forum, som ägs av akademiledamoten Katarina Frostenson och hennes make “kulturprofilen” Jean-Claude Arnault, har fått klappa ihop. Ingen verksamhet bedrivs längre. Hemsidan är borttagen, och Facebooksidan har inte uppdaterats sedan i höstas. Ingen svarar i telefonen.

Uppgifter från den granskning som advokatfirman Hammarskiöld & Co gjort på beställning av Svenska Akademien, som flera medier rapporterat om, pekar mot att verksamheten bedrivits i strid med rådande skatte- och bokföringsregler och regler för utskänkningstillstånd. Och enligt Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius uppmanade advokatfirman Svenska Akademien att polisanmäla företaget.

Så blev det inte. Istället gjordes en polisanmälan av en privatperson. Men under tisdagen beslutade Ekobrottsmyndigheten att inte inleda en förundersökning.

Företagandet har burit frukt

E55 har gjort en genomgång av makarna Katarina Frostensons och Jean-Claude Arnaults inkomster under ett antal år och den visar att kulturklubben burit frukt för sina ägare.

LÄS MER: Så mycket tjänar ledamöterna

Enligt Skatteverkets uppgifter har Arnault haft överskott av näringsverksamhet från klubben på drygt 560 000 kronor mellan åren 2010 och 2016. Enligt DN, som hänvisar till uppgifter från Hammarskiölds utredning, har vinsten för klubben stannat vid just det.

LÄS MER: Ebba Witt Brattström: “Starka ekonomiska skäl att vara kvar i Akademien”

ANNONS

Men om makarna har delat lika på vinsten, något som är det vanliga vid ett samägt handelsbolag, visar E55:s granskning att överskottet kan ha varit dubbelt så högt.

Katarina Frostensons totala överskott av näringsverksamhet har varit drygt 1,2 miljoner kronor mellan åren 2010– 2016. Hon har dock förutom sitt delägande i handelsbolaget en enskild firma och överskottet från både den och från handelsbolaget redovisas hos Skatteverket i klump. Det går därför inte att se hur stor del av hennes överskott av näringsverksamhet som kommer från handelsbolaget respektive från den enskilda firman.

Men under förutsättning att makarna tagit upp hälften var av vinsten från Forum landar överskottet från klubben på drygt 1,1 miljoner kronor.

E55 har sökt både Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault för en kommentar utan framgång.

– Vi har ingen kommentar, säger Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig.

Bidrag från både Akademien och staten

Uppgifter som framkommit i samband med krisen är att makarnas bolag fått bidrag av bland annat Svenska Akademien. Några summor har dock inte offentliggjorts från Akademiens sida.

Även Statens kulturråd har gett pengar till verksamheten. Minst 1,3 miljoner kronor har betalts ut. Utbetalningar som E55 kunde berätta om igår granskas av både revisorer och jurister.

ANNONS

Bolaget bakom Forum, som heter Forum Jean-Claude Arnault handelsbolag, där makarna båda är ägare, har inte lämnat någon årsredovisning till Bolagsverket sedan 2009. Då ändrades företagets bolagskonstruktion från kommanditbolag, med flera delägare med en begränsad insats, till handelsbolag. Det bör nämnas att det inte krävs någon redovisning av resultatet till Bolagsverket enligt reglerna för handelsbolag.

Johanna Cederblad
Karolina Palutko Macéus

LÄS ÄVEN:ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS