News55

Göran Perssons bank – en av Sveriges sämsta PPM-förvaltare

Artikelbild
En bank, som statsminister Göran Persson tidigare satt i styrelsen för och var stor aktieinnehavare i, anklagas för att ha hjälpt företagare att komma undan skatten.
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 mars 2018

Pensionsrådgivaren Småspararguiden har rangordnat värstingarna för din pension. PPM-fonden Solidar är sämst, men högt upp topplistan över de riktigt dåliga PPM-fonderna kommer också Ålandsbankens nystartade fond, dit Allras sparare flyttades.

ANNONS
ANNONS

Premiepensionsfonden Solidar, som just nu utreds av Finansinspektionen, toppar Småspararguidens lista över de absolut sämsta fonderna i PPM-systemet. Enligt Småspararguiden misstänks spararna ha snuvats på över 100 miljoner kronor genom upplägg med Malta-bolag och avgifter via ett bolag på Irland.

–Vi tycker att det är upprörande hur aktörer som Siegbahn (grundare till Småspararguiden E55:s anm), som har starka kommersiella intressen, försöker påverka medier och få spararna att tro att något har gjorts fel.  Det finns inga belägg för Siegbahns påståenden, enbart gissningar och antydningar, säger Solidars kommunikationschef Helene Jansbo.

Fonden Monyx, som bland annat lockat med gratis bio för att få folk att nappa på deras fonder, ligger tvåa på Småspararguidens lista.

Granit hamnar som nummer tre. Där finns, via en tidigare styrelseledamot och storägare, kopplingar till den bolagsstruktur på Malta som använts av bland annat Allra, skriver Småsparaguiden. I Granits fall finns dock inga misstankar om att uppläggen använts för fondens egna ändamål.

Som nummer fyra på listan över de absolut sämsta fonderna hamnar Ålandsbanken. Förre statsministern Göran Persson är ordförande för banken, som efter Allraskandalen tog över Allras sparare efter att Allra slängdes ut från PPM-systemet. Pensionsmyndigheten hade för avsikt att flytta spararna till den statliga så kallade soffliggarfonden, AP7 Såfa, men då köpte Ålandsbanken över Allras 70 000 sparare för en okänd summa. Banken startade en ny fond för just detta, med en fyra gånger högre avgift än den statliga fonden. Nu visar det sig att Ålandsbankens nya fond gått uselt, enligt Småsparaguiden.

Independent, vars tre fonder förvaltas av ett irländskt bolag, kommer på femte plats över dåliga fonder. Independent har också haft kopplingar till Solidar och Allra, enligt Småsparaguiden.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS