News55

Grekland betalar av på krisskulden i förtid

Artikelbild
Framsteg med hanteringen av de pressade statsfinanserna i Grekland glädjer premiärminister Kyriakos Mitsotakis. AP/TT (Foto: Graham Hughes AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den grekiska regeringen planerar att återbetala nödlån på totalt åtta miljarder euro i förskott, det vill säga före det att lånens löptid tar slut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inbetalningen skulle motsvara tre års amorteringar och skulle bli tredje gången som Grekland tidigarelägger avbetalningar på lånen.

Beslutet har fattats trots att den officiella tillväxtprognosen för grekisk ekonomi nyligen sänktes till 2,5 procent i år, ned från en tidigare prognos på 2,9 procent i tillväxt.

Grekland har sedan landets djupa skuldkris, som skapade stor politisk turbulens i landet och höll på att få landet utsparkat från eurosamarbetet vid flera tillfällen under åren 2010-2015, fått ner statsskulden som andel av BNP till lite drygt 150 procent i år. Detta efter en topp på 207 procent av BNP i statsskuld 2020.

En förklaring till återhämtningen för grekiska statsfinanser är stora skuldnedskrivningar samt inrikespolitiskt omstridda offentliga nedskärningar och privatiseringar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS