News55

Här är dyrgripen du kan ha slängt på tippen

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 maj 2022

Ett världsrekord har nyligen slagits när en fåtölj från Ikea såldes för nästan 190 000 kronor. Enligt experter kan fler möbler från de större möbelkedjorna i framtiden kunna säljas för liknande priser. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fåtöljen Cavelli kostade som ny 268 kronor i varuhusen. För inte länge sedan såldes den dock för 189 875 på auktion, viket är ett nytt världsrekord. Varför just fåtöljen Cavelli är dyr kan bero på att den förmodligen bara tillverkats i fem exemplar samt att det var formgivaren Bengt Ruda som designat den. 

Göteborgs Posten skriver att även andra, mindre ovanliga möbler från de så kallade kedjorna, också blivit dyrgripar. Till exempel 70-talsvilstolen Drake av Thomas Fränninge från IKEA. Under ett föredrag på Antikmässan berättar Andreas Siesing, intendent på Auctionet, varför han tror priserna går upp.  

– Ikea har de senaste åren blivit ett mycket mer attraktivt varumärke på andrahandsmarknaden. Hade nog varit otänkbart för tio år sedan. Vi lever i en tid där många mindre kända och alternativa namn grävs upp och lyfts fram. Från att designhistorien berättats om och om igen av bara de största namnen – som Yngve Ekström och Bruno Mathsson – får nu fler plats. Roligare, tycker jag, men även en förklaring till att priserna går upp. 

Siesing menar att vi förmodligen inte sett den mest intressanta modellen från Ikea ännu. Han säger att varukedjans äldre kataloger är fyllda med modeller som presenteras utan upphovsman och när de här namnen synliggjorts, det är då som de verkliga dyrgriparna kommer att upptäckas.  

Här nedan listar Andreas Siesing några av de dyrgripar från Ikea som är populära på auktion:

Bild: Auctionet

Bild: Auctionet
Ikea. ”Impala” av Gillis Lundgren, 1972

Bild: Auctionet

ANNONS

Bild: Auctionet
Ikea. “Natura”, Karin Mobring, 1970-tal

Bild: Auctionet

Bild: Auctionet
Ikea. ”PS”, Mats Theselius

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS