News55

Här är E55:s nya krönikörer!

Artikelbild
Gunnar Ljunggren
Gunnar Ljunggren
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 29 sep. 2021

Jag är glad över att kunna presentera flera nya krönikörer när vi nu lanserat nya E55-sajten. Vi välkomnar en tidigare finansmarknadsminister, en ekonomireporter och styrelseproffs, samt en tidigare chefsekonom som kommer att dela med sig av sina erfarna tankar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Först ut är Peter Norman som redan har haft premiär på E55 med (S)triden om ordförandeposten och Varför revolterar inte Miljöpartiets gräsrötter?

Tidigare finansmarknadsminister

Peter Norman har arbetat i finanssektorn i hela sitt yrkesverksamma liv men för den bredare massan är han mest känd för att ha varit finansmarknadsminister under Reinfeldts regeringen 2010-2014. Han har också haft positioner som Riksbanksdirektör men har också varit vd för Sjunde AP-fonden. Fonden förvaltar som bekant de premiepensionsrätter för de personer som inte har valt att placera dem i annan fond och därmed viktig institution för våra pensioner.

Peter Norman har också varit engagerad i näringslivet, inte minst då han under 1990-talet var vd för flera bolag inom Alfred Berg-sfären. Numer arbetar Peter som egen företagare.

Här kan du läsa hans första krönika (S)triden om ordförandeposten. Hoppas du gillar den lika mycket som jag.

Jag har också nöjet att välkomna Caroline Sundewall och Cecilia Hermansson som nya krönikörer.

Ekonomijournalist och styrelseproffs

ANNONS

Caroline Sundewall är tidigare journalist, med bakgrund från Dagens industri, Sydsvenskan och Affärsvärlden, men sitter idag i flera styrelser. Hon är i grunden civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, examen 1980, och har ett förflutet från banksektorn, dels i London men även i Stockholm. 

Idag är hon styrelseledamot i Elanders, skogsbolaget BSÖ (ägt av AMF till 90 procent) samt Mertzig Asset Management. Dessutom har hon konsultuppdrag i två större familjebolag. Tidigare har hon suttit i styrelsen för exempelvis Lifco, Electrolux, Telia, Swedbank, Haldex, Pågen, Tradedoubler, SJ, Södra, Ahlsell med flera.

Tidigare chefsekonom på Swedbank

Cecilia Hermansson är docent på KTH och har ett förflutet som bland chefsekonom på Swedbank. Hon har även arbetar för finansdepartementet samt Sida. Idag forskar hon kring fastighetsekonomi och finans. 

Cecilia Hermansson sitter i styrelsen för Folksam Liv, Creades, HUI Research, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, WaterAid and G Förvaltning. Hon är också vice ordförande för Klimatpolitiska rådet samt medlem i Handelsrådet. 

Hon driver också en egen analysfirma inom makroekonomi.

ANNONS

Inom kort hoppas vi kunna presentera fler krönikörer här på E55!

//Gunnar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS