Det finns något som oroar allt fler som är runt 55 år och äldre. Det visar en ny undersökning.
Mest läst i kategorin
Det är oron för pensionen som ökar bland de som är 55 år och äldre, enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank. Det framgår av ett pressmeddelande.
På bara tre år har andelen personer som oroar sig för att pensionen inte ska räcka ökat från 51 till 65 procent. Dessutom uppger nära hälften att de inte kommer ha råd att förverkliga sina planer som pensionärer. En betydande oro återfinns särskilt bland kvinnor, där 73 procent av kvinnorna uttrycker bekymmer över att pengarna inte kommer att räcka till under pensionen. Många av dessa kvinnor ångrar också att de inte tidigare har satt sig in i pensionssystemet och förstått vad som påverkar storleken på deras framtida pension. Intressant nog önskar 27 procent av kvinnorna att de hade valt ett yrke med högre lön och därmed en högre pension.
Förbereda sig
Trots höjda pensionsåldrar och därmed potentiellt högre pensioner, verkar allt fler som närmar sig pensionsåldern känna en ökad osäkerhet om sina ekonomiska förutsättningar som pensionärer. Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, kommenterar situationen och betonar vikten av att förstå och förbereda sin privatekonomi för den kommande pensionsperioden.
– För att minska oron kan ett första steg vara att sätta sig in i sin pension, kolla upp hur hög den förväntas bli och försöka förbereda sin privatekonomi för det, säger Falkenhäll i pressmeddelandet.
Kan ge mer pengar
En intressant observation är att majoriteten av de som är mellan 55 och 63 år planerar att gå i pension före den officiella pensionsåldern, trots de höjda pensionsnivåerna som riksdagen beslutat om. Däremot planerar 64-66-åringarna att arbeta längre, inte främst av ekonomiska skäl, utan för att de tycker att det är roligt och socialt givande att fortsätta arbeta.
Falkenhäll påpekar att tidigare pensionering kan leda till lägre pension, och hon föreslår att möjligheten att arbeta några extra år efter den officiella pensionsåldern kan öka den månatliga pensionen betydligt.
– Slutar man arbeta tidigare blir pensionen lägre. Många år av deltid och sent inträde på arbetsmarknaden är andra exempel på sådant som drar ner pensionen. Om man däremot har möjlighet att jobba något år extra efter sin pensionsålder kan det i stället ge tusenlappar mer i pension varje månad, förklarar Falkenhäll.
Sätta sig in i det
En slutsats av undersökningen är att det finns ett behov av ökad medvetenhet och utbildning om pensionssystemet och hur den påverkar individens ekonomi efter arbetslivet. Att förstå de olika faktorer som påverkar pensionen och att aktivt planera för en ekonomiskt trygg pension är avgörande för att mildra den rådande oron. Samtidigt betonas vikten av att regelbundet granska och uppdatera sina ekonomiska planer för att anpassa sig till eventuella förändringar i livssituationen och ekonomin. En tidig medvetenhet och åtgärd kan göra skillnaden för en trygg och bekymmersfri pensionstid.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.