News55

Här är kommunalrådet som dömdes för marknadsmanipulation

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 feb. 2021

Kommunalråd i svensk stad har bötfällts av Finansinspektionen för sina aktieaffärer. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Det är Hans-Göran Persson, moderat kommunalråd i Ludvika som fått böta 70 000 kronor för så kallade “enpetare”. Till Aftonbladet hävdar han att han inte har gjort något fel, blev chockad av anklagelserna om marknadsmanipulation, och vill nu varna andra från att hamna i samma situation.

Vad Hans-Göran gjort var att köpa aktier i tvåomgångar och kort därefter lade en säljorder (som för övrigt inte gick igenom).

Finansinspektionen anklagar nu honom för att ha gjort en så kallad “enpetare”, en typ av straffbart beteende.

– Genom ett köp eller sälj med liten volym så förändrar man ”senast betalt” i syfte att vilseleda andra personer i marknaden, säger Peter Hallström, senior inspektör vid Finansinspektionen, för Aftonbladet.

Hallström menar att Hans-Göran har petat upp priset för att bara en minut senare försök att sälja hela sitt innehav. Vad som alltså inte är straffbart är att köpa små poster, istället handlar det om helheten, att man kort därefter försökt att sälja hela sitt innehav.

– Jag går inte ut för att få medlidande, utan för att varna andra. Jag har inte slutat med aktier, men nu tänker jag mig för, säger Hans-Göran till Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS