Svenska folket har fokus på att spara i ett visst avseende. Men på slottet är det annorlunda. Det rapporterar Dagens industri.
Mest läst i kategorin
Uppmaningen att ta energikrisen på allvar har svenskarna överlag tagit till sig. Mellan september och december ifjol sjönk förbrukningen med mellan fem och sju procent, enligt Svenska Kraftnät.
Detta gäller även politikerna på regeringskansliet som fått inomhustemperaturen nerskruvad men omkring två grader, skriver Dagens industri.
I våra slott är det dock annorlunda. Åtminstone på de sju kungliga slott som förvaltas av Statens fastighetsverk, SFV, och som monarken har rätt att disponera, skriver tidningen.
Där har elförbrukningen istället ökat med nästan två procent jämfört med 2021, samtidigt som elkostnaderna rusat med drygt 27 procent trots att SFV delvis prissäkrat elen.
– De rörliga prisavtalen har tre- eller fyrdubblats, så vi har kommit lite lindrigare undan i och med att vi delvis låst vårt inköpspris. Men det internationella elpriset har stuckit iväg så pass mycket att vi följer med, och det kan vi inte göra någonting åt, säger David Nord, energispecialist på myndigheten till Dagens industri.
Kan skada
Uppvärmningen i slotten är komplex. Att byggnaderna är kulturmärkta och att kungen har dispositionsrätt gör att slotten juridiskt sett är svåra att energieffektivisera. Flera av de gamla byggnaderna har dock tjocka stenväggar som är relativt täta, där isolering inte skulle tillföra särskilt mycket, skriver tidningen.
Vissa ytor är nödvändiga att hålla uppvärmda för att inte göra skada på interiören, även om inte någon visats där.
Att elförbrukningen generellt ökade på de kungliga slotten 2022 beror på att de återigen tar emot besökare efter pandemin.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.