News55

Här är matkassen som ökat mest i pris

Varorna i livsmedelsbutikerna har blivit allt dyrare
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 dec. 2022

Att livsmedel blir dyrare och dyrare är det ingen som har missat. Likaså är fallet för de färdigpackade kassarna, men en har ökat allra mest.

ANNONS
ANNONS

Det är förmodligen ingen som missat att varorna i livsmedelsbutikerna under hösten har blivit allt dyrare. Sedan 2021 har en barnfamiljs utgifter för mat och hygienartiklar ökat med hela 2000 kronor, skriver Expressen

Priset för färdiga matkassar blir tvingade att följa trenden. Flertalet av de mest populära matkassarna har ökat med över 10 procent sedan våren 2021. Den kasse som har ökat mest i pris av de som jämförts är “Icas inspirationskasse”. Under 2021 kostade tre middagar för fyra personer 569 kronor/47,5 kronor per portion. Idag kostar samma kasse 649 kronor/ 54 kronor per portion. Det är en ökning med nästan 14 procent.  

Citygross fortsätter distribuera den billigaste kassen, kallad just “billiga kassen”. Denna produkt har enbart ökat 2,51 procent  

I princip alla livsmedel har ökat markant i pris och utvecklingen ser inte ut att stanna upp. De varor som ökat mest i pris är ost och mejerier följt av kött och fisk. Under 2022 har priset på ost gått upp 24 procent och priset på mejerier med 22 procent.  

Med tanke på denna ökning så är det inte så konstigt att även färdiga matkassar blir dyrare. 

– Det låter jättenormalt, nästan lite i underkant. Det är förmodligen bara vad innehållet i dem har ökat. Prisökningen på maten kom nu vid årsskiftet – och väldigt starkt, säger Matpriskollens grundare och vd Ulf Mazur.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS