News55

Här är News55 och E55:s pensionsekonoms svar på nya läsarfrågor

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2020

ANNONS
ANNONS
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia och nu även vår pensionsekonom på News55 och E55 svarar här på den senaste veckans frågor från er läsare!

Ska jag sänka risken i mitt sparande när jag närmar mig pensionsåldern?

− Du som börjar närma dig pensionsåldern kanske ska fundera på att minska risken något i ditt sparande. Men inte för mycket. Många stirrar sig blinda på pensionsåldern som målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk när du går i pension, kommer utbetalningarna aldrig att kunna höjas.

– Det kan var klokt om utbetalningen ska vara i fem år men de stora pensionspengarna ska förvaltas och räcka resten av livet – vilket kan handla om 25 år eller ännu längre. Därför kan det vara vettigt att våga ta en viss risk så att storleken på utbetalningarna får möjlighet att växa lite med åren. Majoriteten av våra kunder har faktiskt omkring 60 procent av sitt pensionskapital i olika typer av risktillgångar (aktier, fastigheter, onoterade bolag, m.m) även under utbetalningsperioden.

Hur påverkas min tjänstepension av coronakrisen?
Det beror på hur ditt tjänstepensionsavtal ser ut. Din tjänstepension kan till största del vara förmånsbestämd vilket i så fall innebär att du har rätt till en viss procent av din lön i pension baserat på hur många år du jobbat. I så fall behöver du inte alls oroa dig för börsturbulensen. Vid sidan av denna har du då normalt en mindre del som har en större koppling till börsen så den kan ha påverkats mer av den senaste tidens börsoro.

– Det kan också vara så att du har en tjänstepension där du själv får välja hur pengarna ska förvaltas. Då har du sett en mer direkt effekt av turbulensen och då är det främst aktiefonder som påverkats mest negativt.

ANNONS

Hur ska jag göra med mitt privata pensionssparande nu när börsen faller?
– Det egna sparandet kan vara det som skapar dig den extra frihetsgraden kring vilken ålder du vill gå i pension i framtiden.  Tillfälliga svängningar på börsen går inte att förutse eller påverka, men vad som däremot går att styra över är den egna risknivån. Som med allt sparande handlar det om din riskvilja och sparhorisont.

– Det är lätt att drabbas av oro och börja sälja när det skakar på börsen. Att försöka tajma marknaden är en strategi som oftast resulterar i att man som en hund jagar sin egen svans. Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är bäst för de flesta.

Jag är pensionär idag, hur påverkas mina pensionsutbetalningar av coronakrisen?
– För dig som redan gått i pension kan börsturbulensen i första hand leda till att pensionsutbetalningarna inte höjs de närmaste åren. Skulle den här oron följas av en djup lågkonjunktur går heller inte att utesluta sänkta utbetalningar något av de närmaste åren. För de flesta kommer det inte att bli några stora effekter men beroende på hur stor del av just din pension som är kopplad till börsen så ökar förstås risken för en skakigare resa för utbetalningarna. Det kan vara värt att påminna om att utbetalningarnas storlek normalt bestäms en gång per år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS