News55

Här är nya bluff-vågen i Sverige

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 07 sep. 2023

Ytterligare en våg av bedrägerier har spridit sig i Sverige. Enligt experter så är det specifika grupper av människor som drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har antalet bedrägeribrott ökat de senaste månaderna jämfört med samma period förra året. Den typ av brott som ökat allra mest är kortbedrägeri och bedrägeri genom social manipulation. 

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

En typ av brott som faller under dessa kategorier är “Smishing”. Smishing innebär att bedragare via sms påstår att de kommer från ett företag för att få tag i antingen pengar eller andra uppgifter. 

– Vi har under väldigt många år vant oss vid att det kommer mycket skräppost i vår mail. Men när det kommer som ett meddelande i vår telefon via sms, är det kanske större risk att vi går på det, säger Cajsa Ernholdt, bitr. sektionschef bedrägerisektionen Polisen syd till SVT Nyheter

I flera ärenden som polisen har fått in så har bedragare tömt hela sparkonton. Enligt Cajsa Ernholdt  har man försökt att informera allmänheten om de ökade andelen brott. Trots detta lyckas bedragare att lura många målsäganden.  

– Så länge de tjänar så mycket pengar på det så kommer de fortsätta, säger bitr sektionschefen.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här. 

Specifika grupper drabbas

ANNONS

Enligt polisen så är det större risk att bli bedragen om man redan blivit lurad en gång. Även specifika åldersgrupper och regioner löper större risk. 

– Har man blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri så kanske det går ett tag, sen dyker målsägande upp i våra system igen. Då har målsägande kanske blivit kontaktade av ett företag för att hjälpa folk som blir utsatta för bedrägeri. Då blir man lurad igen, säger hon. 

För att undvika att bli lurad är det viktigt att ha ett skeptiskt förhållningssätt till udda sms.

– Kontakta företaget via deras ordinarie uppgifter. Ring aldrig numret som står i sms:et. Klicka aldrig på länkar i sms:en. Logga aldrig in på Bank-id på någon annans uppmaning, tipsar Cajsa Ernholdt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS