News55

Här är seniorboendet med 20 års kötid

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 29 juni 2017

20 års kötid krävs för att få en plats på seniorboendet Blomsterfonden Svalnäs i Djursholm. – Jag känner att det är en bra trygghet för framtiden, man vet inte hur bostadsmarknaden kommer se ut, säger 28-åriga Sanna Eriksson Ekström som ställt sig i kö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att leva gott, tryggt och på ett ställe där man trivs är viktigt på ålderns höst och seniorboendet Blomsterfonden Svalnäs i Djursholm verkar leva upp till många äldres förväntningar av ett gott liv. I alla fall för de 30 000 personer som i dag står i kö för att få en framtida plats på boendet, det rapporterar Mitt i.

En av de som har haft turen, eller kanske uthålligheten, att få en plats är Mona Petersén, 84. Något Mona uppskattar särskilt mycket är den nära kontakten med grannarna, berättar hon.

      LÄS MER: Här är äldreboendet som anordnar raggarbilsutflykter

Närheten till grannarna är viktig

– Alla är ju äldre här, alla hjälper varandra och det är lättare att få en gemenskap. Bor man i en vanlig lägenhet så vet man ju knappt vem ens grannar är, säger Mona Petersén till Mitt i.

På området finns en matsal där gemensam lunch serveras varje dag, ett bibliotek och i närheten finns en park som gränsar mot Näsbyviken. På boendet arrangeras också en mängd aktiviteter.

– Vi har gymnastik som vi kallar “äldre power” och vi spelar boule, vi har en en bassäng som i och för sig nu renoveras, hårfrissa och fotvård. Det är toppen, säger Mona Petersén.

Men lyckan kommer inte av sig själv. För att ha en chans att få tillgång till en av de 140 bostäder på seniorboendet får man räkna med en kötid på 10-20 år. Desto viktigare att vara ute i god tid, tycker hon.

      LÄS MER: Här är äldreboendet där de gamla serveras champagne

“Han tyckte inte jag var klok”

– När vi flyttade in så ställde jag vår son i kö också, han tyckte inte jag var klok. Då var han 47 och idag är han 61 och står fortfarande i kö.

Någon annan som vet att planera långsiktigt är 28-åriga Sanna Eriksson Ekström.

– Jag är född 89 och det var min sambo, som är född 87, som tyckte att jag skulle gå med också. Jag känner att det är en bra trygghet för framtiden, man vet inte hur bostadsmarknaden kommer se ut, säger hon till Mitt i.

Sanna och hennes sambo betalar 450 kronor om året till boendet, vilket garanterar en köplats. Och när hon tänker på framtiden som pensionär känner hon att hon är i hamn.

– Det ska bli skönt att bli gammal, frågan är bara vad jag ska fylla ut tiden med nu, skrattar Sanna Eriksson Ekström.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS