Ibland är det svårt att prioritera - ska man spara pengar eller äta gott? Ett proffs kommer med sina bästa spartips som kan underlätta i vardagen.
Mest läst i kategorin
Den senaste tiden är det många som har känt av de höga matpriserna och många har behövt lägga lite mer tid på att planera matlagningen.
Maud Onnermark är en av dem.
– Jag har tänkt mer ekonomiskt kring mat än tidigare. Nu köper jag hem mer frysta grönsaker och stora påsar torkade kikärtor som jag kokar och fryser in. Jag har även börjat ha matlåda med mig till jobbet varje dag, säger Maud Onnermark.
Till sajten Femina delar hon med sig av sina fem bästa knep att laga både god och billig mat.
Hennes första tips är att laga mat från grunden. Att undvika halvfabrikat och köpa råvaror kan man spara många slantar på.
Ett annat tips är att göra flera portioner åt gången. Ett storkok på söndagarna gynnar inte bara plånboken, utan underlättar även under veckan enligt kocken.
Maud Onnermark rekommenderar även att köpa frysta grönsaker när de färska har skjutit i pris.
– Det finns massor av rätter som du kan laga med frysta grönsaker! Gröna ärtor är väldigt underskattade, de går att använda till biffar, soppa och sallad. Dessutom gillar barn ofta den söta smaken. Fryst hel bladspenat är perfekt att ha i pajer och soppor och frysta haricots verts är betydligt billigare än de färska som dessutom har skeppats långt. Jag brukar ofta laga en god broccoli- och ädelostpasta där frusen broccoli funkar perfekt, skriver hon.
Maud tipsar till sist även om att äta mer vegetariskt och säsongsbaserat. Oftast är vegetariskt billigare om du tillagar den själv. Köttsubstitut kan vara dyrt medan andra vegetariska alternativ kan vara bra för plånboken. Framförallt de varor som är i säsong.