News55

Här är svenska företagen som är kvar i Ryssland

Artikelbild
Den ryska valutan Rubel. Foto: Pixabay
Viktoria Atladottir
Viktoria Atladottir
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 feb. 2023

Kort efter starten på kriget i Ukraina skapade det amerikanska universitetet Yale en lista med de företag som fortsatt sin verksamhet i Ryssland. Här är svenska företagen som finns med på listan.

ANNONS
ANNONS

Kort efter starten på kriget i Ukraina skapade det amerikanska universitetet Yale en lista med över 1200 internationella företag som valde att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. 

Listan uppdateras dagligen, och idag, ett år senare finns fortfarande flertalet svenska företag som fortsatt är verksamma i Ryssland. 

SVT har intervjuat Magnus Ohlsson som är detaljhandelsexpert med över 30 års erfarenhet av branschen:

– Det är klart att det tar tid att avveckla sin verksamhet, men efter ett år finns det inga tvivel om den ryska agendan. Att företag fortfarande är kvar i landet är förkastligt, säger han.

I listan finns en betygsskala där företagens verksamheter rankas från A-F. Betyget C antyder att företaget i fråga har skalat ner betydande delar av verksamheten, men andra delar finns kvar. 

De svenska företagen som finns med på listan är Esab, SEB, Tetra Pak och Vattenfall. Inget av de svenska företagen rankas med ett betyg sämre än C. 

Både Vattenfall och SEB har svarat SVT via mail att deras verksamhet i Ryssland är antingen minimal eller icke existerande. Samt att den inte har något att göra med inhemska institutioner, företag eller individer. 

Magnus Ohlsson menar att företag borde planera för en framtida verksamhet helt utan Ryssland, oavsett hur liten del av verksamheten det är. 

ANNONS

– Många tänker nog att det kan bli business as usual bara det blir fred, men så är inte riktigt fallet, säger detaljhandelsexperten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS