News55

Här är svenskarnas drömjobb

Artikelbild
Om svenskarna fick välja sitt drömjobb fritt är det vissa yrken som sticker ut. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 13 sep. 2023

Om du fick välja ett yrke helt fritt, vad skulle du jobba med då? Det finns något som lockar svenskarna lite mer än annat, visar en undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om man bortser från realiteter som lön, anställningstrygghet och arbetstider – och bara går på lust och vad hjärtat säger skulle många vilja ha en annan sysselsättning. I arbetslivspanelen som genomförts av Demoskop på uppdrag för Work Life från Manpower Group har 2400 svarat på vad de helst skulle vilja göra, rapporterar Göteborgs-Posten.

Överst på topplistan placerar sig drömyrket som är äventyrare.

En yrkesbeskrivning av äventyrare är en person som drivs av testa sina gränser, framförallt fysiskt, och göra det utomhus. Devisen ingenting är omöjligt passar bra in som beskrivning i sammanhanget. En äventyrare kan jobba som till exempel guide vid extrem utförsåkning, som glaciärinstruktör eller rese- eller expeditionsledare, skriver Göteborgs-Posten.

Utveckling och utmaning

Drömjobbet nummer två är diplomat följt av skådespelare.

– Att listan över drömjobb toppas av yrken som äventyrare, diplomat och skådespelare tyder på att svenskar efterfrågar personlig utveckling och utmaningar i yrkeslivet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att faktorer som lön, arbetstid och anställningstrygghet vanligtvis rankas högt när svenskarna väljer jobb, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på Manpower Group, i ett uttalande.

Äventyrare och diplomat rankas högst av männen, men finns även med på kvinnornas lista. Män drömmer också om att bli musiker, underrättelseagent eller skådespelare. Yrkena som toppas på kvinnornas topplista, inredningsarkitekt och djurskötare, rankas lågt av män.

Men gemensamt för båda könen är att drömjobben innehåller spänning, omväxling och kreativitet.

ANNONS

– Ett roligt och utvecklande jobb är avgörande hur väl man trivs på sin arbetsplats, säger Elisabeth Skol, och konstaterar att svenskarna är mest benägna att söka nya jobb efter semestern.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS