News55

Här bor svenskarna som reser mest

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2018

Svenskarna lägger en hel del pengar på resor varje år. Men hur mycket vi lägger på resor skiljer sig åt beroende på var i landet vi bor. Och Malmöborna är de som lägger mest pengar på semesterresor.

ANNONS
ANNONS

Omkring hälften av svenskarna lägger under 13 000 kronor på resor varje år, men var tionde lägger så mycket som mellan 20 000 och 30 000 kronor årligen. Om man inte bor i Malmö vill säga. För där reser mer än var sjätte person för den högre summan varje år, visar en Sifo-undersökning från Resia.

Varför just Malmöborna är de som lägger mest pengar på sina semestrar kan bero på bekvämlighet och enkelhet.

– Smidiga och prisvärda flyglinjer från framför allt Köpenhamn är förmodligen en stor anledning till detta. Men det kan kanske också vara så att de flesta globetrotters i vårt avlånga land valt att bosätta sig närmare Europa och resten av världen?, resonerar Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

I Malmö lägger också en väldigt stor andel betydligt mer än 30 000 på resor. Hela 11 procent reser upp summan varje år. Dubbelt så många som genomsnittet för landet.

– Vi har märkt av ett större intresse för skräddarsydda resor som kan vara lite svårare att boka själv. Det bokas även mycket långresor, mer påkostade resor, kryssningar och framför allt Hurtigruten där vi ser ett mycket stort intresse, säger Anette Holmgren, resebyråchef på Resia i Helsingborg.

Men det är inte bara geografiska skillnader i våra resvanor. Hur mycket vi lägger på våra resor skiljer sig också mellan olika åldrar. Nästan en tredjedel av 55-plussarna väljer att lägga under 9 000 kronor på resor per år.  Å andra sidan är andelen som reser för över 30 000 om året högre i den här åldersgruppen.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS