News55

Här bor Sveriges fattigaste pensionärer

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 26 feb. 2018

Omkring var sjunde äldre person i Sverige har det så knapert att de ligger på gränsen till fattigdom. Men det skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Se hur det ser ut där du bor.

ANNONS
ANNONS

Så många som 14,9 procent av alla över 65 år anses vara ekonomiskt utsatta och riskerar fattigdom. Men skillnaderna i landet är ganska stora. Medan det i  Stockholmskommunen Danderyd enbart är 6,3 procent av de äldre som är ekonomiskt utsatta så riskerar så många som nästan var tredje äldre i värmländska Eda fattigdom, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Konsekvenserna är att man kanske inte har råd med det allra nödvändigaste. Man behöver pengar till hyra och mat och därutöver blir det inte mycket över, varken till sociala aktiviteter eller saker som läkarbesök, mediciner och tandvård. Det kan vara så att man blir tvungen att avstå från sådana saker, säger Anders Thoré sakkunnig i pensionsfrågor på PRO till Siren.

Siffran minskade dock från 15,6 procent  till 14,9 procent mellan 2015 och 2016. Men på PRO har man en möjligt förklaring till minskningen.

– Min förklaring är att det är en tillfällig nedgång som beror på att skatten på de lägsta pensionerna sänktes och inkomst- och tilläggspensionen ökade 2016. Men trenden är fortfarande att pensionärer tappar i förhållande till löntagarna och att antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka, säger Anders Thoré till Siren.

Andel ekonomiskt utsatta äldre, 65 år och uppåt: Tabellen som pdf.

Källa: Siren/Kolada/SCB, Inkomst- och taxeringsregistret.

 

LÄS ÄVEN:

ANNONSLäs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS