News55

Här får du bäst ränta

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 mars 2018

Här får du bäst ränta på sparkontot utan att riskera att förlora dina pengar.      

ANNONS
ANNONS

Vill man spara pengar så finns det, trots minusränta, en möjlighet att få en ganska bra sparränta. Men då ska man inte spara hos storbankerna.

– Spara inte rutinmässigt på storbankerna, för de har nollränta. Medan de mindre bankerna kan ge en bra sparränta, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, till E55.

De mindre bankerna med insättningsgaranti ( upp till en miljon kronor) kan ge 0,8 procent i sparränta. Vågar man chansa så kan man få upp till 6.6 procent i sparränta. Men då tar man en risk.

– Utan insättningsgarantin tar man en hög risk men det ger också en hög ränta, så man riskerar att förlora sina pengar. Jag rekommenderar att man väljer ett konto med insättningsgaranti. Så länge banken har det så är man säker, säger Christina Söderberg.

Har man tänkt spara på lite längre sikt, upp till två år så kan du få högre ränta om du binder räntan och väljer ett konto med begränsade uttag. Men vill du inte spara allt på lång sikt kan det istället vara smart att ha flera olika konton.

– Du kan ha olika sparkonton för olika ändamål. Ett för sparande på lång sikt och ett som du kan överföra pengar till och från fritt, förklarar Christina Söderberg.

Är målet att spara på ännu längre sikt, mer än två år så menar Christina Söderberg att man helt ska skippa sparkonton.

– Vill man spara pengar under tre till fem år så ska man välja fonder eller aktier. Då kan man välja indexfonder via investeringsparkonto till exempel. Det är låg ränta men man kommer att följa börsen som rent historiskt sett har gått upp cirka åtta procent per år, förklarar Christina Söderberg.

ANNONS

De fem banker som ger bäst ränta med insättningsgaranti kan alla vara värda att spara hos.

– De fem som ligger i topp höjer och sänker med små marginaler så det spelar egentligen ingen roll vilken man väljer. Man behöver inte heller vara rädd att välja en bank man inte känner till så länge de har insättningsgaranti, säger Christina Söderberg.

Tio banker med bäst ränta*

 

LÄS ÄVEN:


ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS