News55

Här har det blivit billigare att semestra

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 31 maj 2023

Sommaren närmar sig med stormsteg. För många ressugna svenskar innebär det att planeringen är i full gång. Men i dessa dyrtider kan man behöva vara lite extra strategisk.

ANNONS
ANNONS

Den svaga svenska kronan i kombination med hög inflation gör att utlandsresan kan bli extra dyr i år, rapporterar SVT. SEB:s sammanställning visar att det har blivit allra dyrast i Mexiko, Tjeckien och Ungern.

– Som tur är, är det här inga stora sommarresmål för oss svenskar, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB, till SVT.

Ett mer populärt resmål som har blivit dyrare är Italien. Det beror både på att euron har stärkts mot den svenska kronan och på att Italiens inflation har varit högre än vad den varit i Sverige.

Två länder sticker ut

Jämför man prisnivån nu och för ett år sedan så är den relativt oförändrad i Grekland, Spanien och Turkiet. I åtta länder har det faktiskt blivit billigare för svenskar att semestra sedan förra sommaren.

– Vill man åka någonstans där vår köpkraft har förbättrats sedan förra sommaren är det två länder som sticker ut, säger Javeus.

Chefsstrategen syftar på två länder i Afrika; Egypten och Sydafrika. Den egyptiska valutan har “fallit handlöst i pris” efter en turbulent period och valutan i Sydafrika har också försvagats gentemot den svenska kronan. Även den norska kronan har försvagats vilket gjort det lite billigare för svenskarna att resa till grannlandet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS