News55

Här struntar man gärna i parkeringsböterna

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 maj 2018

Lapplisorna må vara flitiga i Malmö, men invånarna är inte särskilt måna om att betala när de parkerat fel. E55 har jämfört statistiken för parkeringsböter mellan landets kommuner.

ANNONS
ANNONS

Transportstyrelsen hanterar kommunernas parkeringsböter, och för statistik över hur många ärenden som kommunerna har, och hur de betalas. Det visar sig att det finns stora skillnader landet.

I Stockholm utfärdades förstås flest böter rent antalsmässigt under förra året, drygt 472 000. Av dem betalades 82,1 procent. I jämförelse med exempelvis Malmö är det en hög andel. Där skrev lapplisorna ut 117 650 böteslappar i fjol, men bara 72, 2 procent betalades.

Johan Nilsson/TT

Göteborgarna var något mer betalningsvilliga än Malmöborna. Av de 118 000 utfärdade böteslapparna betalades 77,2 procent.

Småstadskommuner sticker ut

Men storstadsborna är inte de allra sämsta betalarna i landet. Några småstadskommuner sticker ut när det gäller oviljan att betala, även om få böter utfärdats totalt där. I Strömstad betalades bara 61,5 procent av de nästan 1500 parkeringsböterna som skrevs ut. Orust och Lycksele utmärker sig också, med 67,5 respektive 61,7 procent.

I vissa mellanstora städer är man betydligt mer noggrann med att göra rätt för sig. Jönköpingsborna kan till exempel stoltsera med en betalningsgrad på 91,9 procent i fjol, då utfärdades ändå 11 400 parkeringsböter. Kristianstadsborna ligger inte långt efter, med 90,5 procent av de 13 500 böterna betalda.

Här får du inga böter

ANNONS

I några kommuner kan man, i alla fall av bötesstatistiken att döma, fulparkera helt riskfritt. Till exempel Ragunda, Sävsjö, Surahammar, Tommelilla, Töreboda och Torsås stoltserar med rena nollor i bötesstatistiken.

Ragunda kommun. Foto Denny Calvo / TT

Böterna som inte betalas går vidare till till Kronofogden för indrivning. Där klumpas alla fordonsrelaterade skulder ihop i räkenskaperna – parkeringsböter, fordonsskatter, infrastrukturavgifter och trängselskatter. Men här är skillnaderna mellan länen också stora. Stockholmarna leder skuldligan, med fordonsskulder på 464 miljoner kronor. Därnäst kommer Västra Götaland, med fordonsskulder på cirka 252 miljoner kronor. Skåne län ligger inte långt efter med fordonsskulder på 231 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar efter med hemtjänstfakturor
LÄS ÄVEN: KO öppnar för process mot bostadsbyggare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS