News55

Här väljer allt fler att placera sina pengar

Artikelbild
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 aug. 2022

Efter den senaste tidens turbulens har privatpersoner ändrat sin sparbeteende.

ANNONS
ANNONS

I takt med att Riksbanken höjer styrräntan väljer allt fler privatpersoner att spara sina pengar på konton som erbjuder en fast ränta med bindningstid. Anledningen är att flera banker höjt räntan på sina sparkonton, rapporterar Sverige Radio.

Ett oroligt börsklimat har lett till att allt fler sparare väljer ett stabilt sparkonto i stället för att investera i aktier. Skriver Dagens PS.

Fredrik Nordquist på rådgivarorganisationen Konsumenternas bank och finansbyrå, säger till Sveriges Radio att intresset för säkrare sparformer har ökat och att organisationen fått in fler fått in fler frågor om sparande den senaste tiden.  

Storbankerna har successivt höjt sparräntan och det börjar nu bli en allt större konkurrens om kapitalet mellan bankerna. 

-Det börjar röra på sig, och det gör det väl alltid när det sker ränteändringar överlag i samhället, att även sparräntorna kan börja röra sig uppåt. Men det har precis börjat så att en riktigt stor konkurrens kanske man inte har sett ännu, säger Fredrik Nordquist till Sveriges Radio.

Vanligtvis erbjuder bankerna en bindningstid mellan tre månader upp till fem år. Viktigt att komma ihåg är att om man binder sig till en räntesats så är det den som gäller även räntan skulle fortsätta att stiga.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS