News55

Hennes konto plundrades av den gode mannen

STOCKHOLM 20110715
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 25 apr. 2016Publicerad: 25 apr. 2016

Kvinnan blev av med ungefär 150 000 kronor som fördes över till den gode mannens konto. Trots flera liknande fall vill inte överförmyndare göra noggranna granskningar av gode män. – Det kan vara lättare att låta saker passera i stället för att bråka, säger överförmyndare Jan Wallgren till SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKARA. En kvinna som under tio års tid haft samma gode man för hjälp med ekonomin tyckte det var konstigt att det aldrig fanns tillräckligt med pengar till mat – trots sjukersättning och arv från sin far.

      LÄS MER: Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna

När den gode mannen försökte övertala kvinnan att ta ett lån med 39 procents ränta reagerade boendestödet på den gode mannens beteende, skriver SVT Nyheter.

– Då fick vi svart på vitt att det var något fel, det var 39 procent i ränta, så då ringde jag den gode mannen och ifrågasatte det hela, säger Marianne Wallgren, chef för boendestödet i Skara till SVT Nyheter.

      LÄS MER: Vårdaren sålde 90-årigens hus – nu går fallet upp i hovrätten

Försökte slå larm

Kvinnan berättar för SVT Nyheter att hon inte märkte någonting speciellt under de första åren. Det var efter att hon separerat från sin man som den gode mannen började bete sig märkligt. Pengarna räckte varken till mat, möbler, utflykter eller kläder.

      LÄS MER: Kvinna stal 1,2 miljoner kronor av 88-åring – döms till fängelse

ANNONS

– Hon tyckte inte om att jag separerade så jag fick ingen hjälp av henne, berättar kvinnan för SVT Nyheter.

Kvinnan försökte slå larm flera gånger men utan resultat. När hon till slut kom i kontakt med boendestödet som fick höra talas om den gode mannens beteende beslutade de sig för att granska kvinnans ekonomi.

Stal 150 000 kronor

Det visade sig att den gode mannen, en äldre kvinna med kyrkliga uppdrag, hade tagit pengar från kvinnan under flera års tid genom att föra över dem till sitt eget konto. Både pengar från kvinnans sjukersättning och arvet på 60 000 kronor från hennes far hade försvunnit – en totalsumma på ungefär 150 000 kronor.

      LÄS MER: Hemtjänstpersonal misstänks ha stulit tiotusentals kronor från kvinnas konto

Vill inte granska gode män

SVT har funnit att länsstyrelserna vid slumpmässiga kontroller hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats. Det är överförmyndaren som i detta fall godkänt samtliga ekonomiska redovisningar, även kontoutdrag som visar hur den goda mannen fört över pengar till både sig själv och sin man. Men att genomföra noggrannare granskningar av gode män vill man helst inte.

– Det kan vara lättare att låta saker passera i stället för att bråka, eller man kanske inte lägger sig på riktigt en sådan noggrann nivå som man annars borde, för då riskerar man att mista gode män, säger överförmyndaren i Skövde, Jan Wallgren till SVT Nyheter.

ANNONS

Hade tagit pengar från flera

Till slut polisanmäldes den gode mannen och förra året dömdes hon för grov trolöshet mot huvudman. Det visade sig också att hon hade tagit 300 000 kronor från en annan kvinna vars ekonomi hon skötte.

      LÄS MER: Undersköterska åtalas för att ha tagit emot stort arv av patient på äldreboende

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]