News55

Hjälmered (M) om Cementa: Kom med åtgärder

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 06 aug. 2021

Byggandet av bostäder försvåras och ett akut byggstopp hotar, visar en ny rapport om Cementakrisen.

ANNONS
ANNONS
Det viktigaste är att regeringen kommer med åtgärder, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) till TT.

EkonomiTT

Enligt en snabbanalys av konsultbolaget Ramboll, beställd av näringsdepartementet, kan effekterna bli stora om Cementa måste stoppa sin brytning av kalk och produktion av cement på Gotland i höst.

Jag hoppas att regeringen i närtid gör en bedömning. Det här kan få en jättestor effekt på jobben och kan komma att påverka hela statsbudgeten, säger Lars Hjälmered (M), som ännu inte tagit del av rapporten, till TT.

Stora infrastrukturprojekt som Förbifart Stockholm, Västlänken i Göteborg och byggandet av bostäder riskerar att drabbas, enligt Hjälmered.

Det har en stor betydelse för jobben, företag och svensk ekonomi, som kan få en hackig kurva i det som skulle vara återhämtningen efter coronapandemin.

Hjälmered säger att regeringen nu tydligt måste gå ut med vad som ska göras för att mildra och undvika de problem som kan komma, och samtidigt vara transparenta med vad expertisen säger.

Vad tänker statsministern göra för att säkra kalkbrytning på Gotland? Det finns ingen viktigare fråga att hantera för Sveriges regering, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS