News55

Hot och slavlöner bakom viner sålda i Sverige

Artikelbild
En arbetare på en vingård i Franschhoek i Västra Kapprovinsen i Sydafrika. Arkivbild från 2011. (Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

De säljs på Systembolaget och landar kanske i ett glas nära dig i sommar. Men produktionskedjan kantas av diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden, visar en granskning av flera vingårdar i Sydafrika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Systembolaget säger sig vara medvetna om problemen.

Löner som det inte går att leva på. Giftiga bekämpningsmedel. Mögel och asbest i arbetarbostäder. Fackliga företrädare som vågat framföra klagomål – och besvarats med hot om våld.

Bilden som framkommer i ideella Swedwatchs granskning av fyra stora vingårdar i Sydafrika är dyster – och bekräftar vad som framkommit i ett antal tidigare granskningar av den sydafrikanska vinindustrin.

“Det är väldigt oroande vittnesmål som vi har fått ta del av, inte minst diskrimineringen av, och hoten mot, de fackligt aktiva och att arbetare exponeras för farliga kemikalier”, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, i ett pressmeddelande.

Våld vanligt förekommande

Alla granskade gårdar ligger i Västra Kapprovinsen och är kopplade till producenter vars viner säljs på Systembolaget. Rapporten baseras på intervjuer med 19 arbetare utförda av Swedwatchs lokala partner ILRIG (The International Labour Research and Information Group).

I intervjuerna framkom bland annat att fackliga företrädare som klagat på levnads- och arbetsförhållanden hotats av gårdens ägare – som dessutom försökt övertala andra anställda att använda våld mot fackföreträdarna.

“Tyvärr är våld, eller hot om våld, mot lantarbetare alltför vanligt förekommande”, säger Shawn Hattingh, forskningsledare på ILRIG, i pressmeddelandet.

ANNONS

Systembolaget svarar

Samtliga intervjuade sade sig ha svårt att försörja sina familjer på lönerna från vingårdarna. De flesta betalades strax över en euro per timme, enligt rapporten. Dessutom präglades arbetarnas bostäder och arbetsmiljö av en rad hälsorisker: mögel, fukt, asbest och farliga bekämpningsmedel förbjudna inom EU.

Vittnesmålen visar att de åtgärder som Systembolaget hittills vidtagit för att uppfylla sina skyldigheter enligt internationella riktlinjer har varit otillräckliga, konstaterar Swedwatch. Organisationen kritiserar även bristen på transparens i leverantörskedjan.

Systembolaget har tagit del av rapporten. De säger sig vara medvetna om problemen som skildras och uppger att de arbetar kontinuerligt med frågorna, enligt Swedwatch.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS