News55

Hundratals miljoner till lägenheter - på egen risk

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 maj 2018

Crowdfundingplattformen Tessin har rest närmare en miljard till fastighetsinvesteringar, 70 miljoner bara till krisande Axxonen, men det är upp till investeraren att kolla upp projekten ordentligt.

ANNONS
ANNONS

–Det upp till investerarna att göra den marknadsmässiga kontrollen av projektet. Det vi kräver är att fastighetsbolagen presenterar projektplan och kalkyler så att investerarna ska kunna ta ett välgrundat investeringsbeslut, förklarar Tessins vd Jonas Björkman.

Men det sker ingen kvalitetsgranskning. Tessin gör bara en översiktlig granskning av bolaget och företrädarna genom att kontrollera uppgifter mot domstol, Skatteverket och Kronofogden.

–Finns det något som inte är av allvarlig art ska det framgå av materialet. Det är egentligen den kontrollen vi gör.

I takt med att bankernas exponeringar mot specifika fastighetsbolag och segment har skruvats åt har det uppstått ett stort behov av kapital på marknaden. Fastigheter är kapitalintensiva. Här har Tessin sett en lucka att fylla.

Snart en miljard

På de nästan fyra åren som bolaget funnits har man matchat närmare en miljard i kapital till omkring 70-talet fastighetsprojekt mot ersättning.

–Vi kontaktar fastighetsbolag så vi har bra koll på fastighetsmarknaden. Vi blir också kontaktade av bolag som är i behov av kapital på olika sätt, förklarar Jonas Björkman.

LÄS MER: Axxonen stoppar lyxprojekt
LÄS MER: Axxonens revisor till E55: “Nu har du fått veta mer än jag får säga”

ANNONS

Från att nästan uteslutande handla om bostadsutvecklare har nu intresset svängt i fastighetssegmentet mot investeringar i hyres- och samhällsfastigheter istället.

Hittills har närmar 240 miljoner kronor betalats tillbaka till i Tessin-investerarna, inklusive avkastning. Den brukar ligga på mellan 8–12 procent.

–Ska man ha den avkastningen så ligger det också i det högre risksegmentet. Det finns aldrig någon garanti, utan man måste själv ta ställning till om man tycker att projektet verkar bra, säger Jonas Björkman.

Snittinvestering på 100 000

Minsta investering som kan göras i projekten är 50 000 kronor och snittinvesteraren hos Tessin investerar 100 000, berättar Jonas Björkman. De flesta är vanliga privatpersoner och företagare som söker investeringar i fastighetsbranschen. Men det finns också investerare som går in med miljonbelopp.

Genom Tessin har krisdrabbade Axxonen, som E55 har skrivit om den senaste veckan, dragit in 70 miljoner kronor. 50 miljoner har investerats mot preferensaktier, för vilka utdelningen nyligen ställdes in. Och 20 miljoner kronor är rena lån, som är tänkt att betalas tillbaka.

–Vi jobbar med syndikerade lån, där alla långivarna lånat ut direkt till låntagaren. Det blir ett syndikat med 200 investerare per projekt. En agent företräder långivarna mot låntagaren och håller i panter och säkerheter för lånet.

Ingen vidare information från Axxonen

ANNONS

Enligt Jonas Björkman har Tessin inte fått någon  information från Axxonen kring den senaste utvecklingen och hur det egentligen går med projektet på Kungsholmen. Altitude, som Tessinlånen är kopplade till.

–Vi har inte fått någon ytterligare informationen än det som Axxonen skickat ut tidigare till investerarna angående marknadsläge och inställd utdelning, säger han.

LÄS MER: Axxonens långivare behandlas olika

E55 har redan kunnat berätta att det inte blir något lägenhetsprojekt på Kungsholmen för Axxonen. Något som även bekräftats av säljaren.

–De kommer inte fullfölja köpet. Det blir en förlust för dem. Vi tappar en intäkt, sa Centrias fastighetschefen Carl Åhman till E55 häromdagen.

Enligt honom har det varit klart i flera veckor att fastigheten går tillbaka till Centria. Nu handlar det bara om hur stor förlusten för Axxonen och dess investerar ska bli.

Tessin är registrerat som ett så kallat finansiellt institut hos Finansinspektionen, men FI utövar ingen tillsyn över bolaget eller dess verksamhet och Tessin varken har eller behöver tillstånd från myndigheten.

 

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS