Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected]. Den här gången svarar han bland annat på vad som hände med den förstärkning av pensionerna som regeringen utlovade.
Hur gick det med regeringens utlovade förstärkning av pensionen? - Pensionsekonomen svarar
Mest läst i kategorin
Hej Mattias,
Kan du svara på vad som hände med den förstärkning av pensionerna som regeringen utlovade? Blev det något överhuvudtaget (efter skatt)? Hur ser det ut med skatten för äldre? Skillnaderna skulle ju tas bort lovade regeringen – Det vill säga den skillnad som uppstår då de som arbetar har jobbskatteavdrag, vilken man som pensionär inte har på pension. Effekten har blivit att pensionärer betalar högre skatt än de som arbetar med motsvarande inkomst. Är skatteskillnaderna fortfarande kvar ? /Undrande
Det inkomstpensionstillägg som ska ge upp till 600 kronor per månad före skatt börjar betalas ut först i september, så det kommer senare i år. Vid årsskiftet skiljer det mycket mellan olika grupper men enligt Pensionsmyndigheten har de allra flesta har sett höjda totala pensioner efter skatt på mellan 70 kronor och 550 kronor per månad. Skatten har sänkts genom ett förhöjt grundavdrag från det år en person fyller 66 år. Skatteskillnaden mellan lön och pension ska därmed vara borta men jag är osäker på om det i praktiken är så redan för 2021.
Ett perspektiv som ofta missats i den debatten är att jobbskatteavdraget, som gett upphov till skillnaden i skatt mellan lön och pension, i första hand syftar till att fler ska arbeta mer. Arbete ger pension, både för den som jobbar och dessutom för de som redan är pensionärer. Om jobbskatteavdraget fungerar som avsett så innebär det alltså högre pensioner även för dagens pensionärer eftersom inkomstpensionen påverkas av den generella inkomstutvecklingen i landet.
Hej Mattias!
Har under många år haft kraftig tillväxt på mina fonder. Har Didner, Greg och Avanza. Är snart 77 år, fondkapitalet är idag ca 200 tkr. Fick senast ca 200 kr i tillägg på PPM utbetalningen. Fråga! Varför får jag inte ut större andel av innestående pengar, i dag ca 1200 kr/ mån // Leif
Ditt fondkapital ska räcka till utbetalningar så länge du lever. Varje år delas kapitalet på de antal månader du rent statistiskt kan förväntas leva ytterligare. Det är SCB:s statistik för återstående livslängd som används här. Utifrån det verkar det rimligt med en ”utbetalningsportion” på 1 200 kronor baserat på ditt kapital.
Det jag kan lägga till är att en ökning på 200 kronor på de utbetalningsnivåerna är relativt mycket och tyder på att du verkligen haft en kraftig tillväxt på ditt kapital. En annan sak som är bra att känna till är att du i din utbetalning från början har fått ett ”förskott” på avkastning på 1,75 %. En förskottsränta används för att ge lite högre utbetalningar från start och inte skjuta de allra största utbetalningarna till sent i livet.
Hej, Jag läser ofta att man som pensionär behöver hålla koll på vilka bidrag och tillägg man kan ha rätt till. Det enda jag och min man tänker på är bostadstillägg. Vad finns mer att ha koll på? Mvh Lisbeth
Det är bostadstillägget och äldreförsörjningsstöd som du själv behöver ansöka om. I övrigt fungerar det grundskydd som finns med automatik. Bostadstillägget är det som många missar att man har rätt till och som lyfts fram regelbundet i media.
Hej Mattias! Hur mycket av pensionen tycker du man bör ha som buffert? (Vet att termen sparkvot används i många sammanhang). Tack för en bra spalt! Hälsningar från Rickard i Falköping
Hur stor buffert du behöver är lite beroende av vilka risker just du har för oförutsedda utgifter. Bor man i hus är behovet större än om man bor i hyresrätt exempelvis. Rent allmänt brukar jag rekommendera två till tre månadsinkomster som buffert, lämpligast placerad på ett sparkonto.
Sparkvot används ibland för att visa hur mycket av sin inkomst som går till sparande. Som pensionär är fokus på månadssparande normalt mindre, men generellt brukar jag rekommendera att sikta på ett sparande på 10% av inkomsten. Har man en buffert på plats kan man fundera på andra mål med sparandet och anpassa placeringsrisken utifrån det.
Hej,
Folk i allmänhet blandar ihop pensionshöjningen som sker vid årsskiftet med den höjningen i september. Därför klagar många att de bara fått några kronor i höjning. Jag har inte sett något vettigt svar till den som påtalar den lilla höjningen. Hälsningar Lage
Du har rätt i att många förväntat sig mer vid årsskiftet, mycket kopplat till det nya inkomstpensionstillägget som det skrivits mycket om. Men vid årsskiftet är det normala justeringar av pensionsnivån som gjorts utifrån inkomstutvecklingen, avkastning på fonder samt därtill ett sänkt grundavdrag. Jag tror att nästa våg av frågetecken kommer i september när det blir tydligt att långt ifrån alla kommer att få de maximala 600 kronor per månad före skatt som tillägget kan ge. De som får minst kommer att få 25 kronor per månad före skatt.