News55

Ica-handlarna gjorde miljonklipp – nu åtalas de

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Ica-handlarna gjorde miljonklipp när Ica köptes ut från börsen. Nu är 18 personer misstänkta för insiderhandel. I veckan väntas åtalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 10 november 2021 offentliggjordes Ica-handlarnas och AMF:s utköpsbud på livsmedelsjätten. Men redan veckorna innan rusade aktien på börsen vilket skapade spekulationer om att budet hade läckt ut på förhand.

Snart misstänkte också Ekobrottsmyndigheten insiderbrott.

Razzia i Solna

I mars 2022 genomförde myndigheten och polisen en razzia på Ica-handlarnas förbunds kontor i Solna.

Kort därpå häktades sju personer misstänkta för grovt insiderbrott. Det rörde sig bland annat om flera Ica-handlare från olika delar av landet.

Jonas Myrdal, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, sade till TT i samband med häktningarna att det var uppenbart att information kring budet hade läckt.

– Det kan man sluta sig till redan genom att titta på kursutvecklingen under hösten. Man kan se att kursen har gått stadigt uppåt på ett sätt som avviker tydligt mot kurssättningen tidigare, utan att det har funnits några nyheter eller andra kända omständigheter som har motiverat det.

18 misstänkta

ANNONS

Samtliga häktade släpptes så småningom men 18 personer är fortfarande misstänkta för insiderbrott. Under utredningens gång har några personer tillkommit medan misstankarna mot tre personer har avskrivits.

Åklagaren Pontus Hamilton, som tog över fallet tidigare i år, vill inte ge några kommentarer innan åtalet kommer.

Ekobrottsmyndigheten räknar med att det blir på måndag eller tisdag.

Johanna Ekström/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS