News55

Inflationsbesked lyfte Stockholmsbörsen

Artikelbild
Börser ser ut att öppna svagt uppåt. Arkivbild (Foto: Erik Simander / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Stockholmsbörsen tog helg på plus sedan färsk statistik visat att inflationen sjönk som väntat i USA i maj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OMXS-index ökade 0,4 procent på fredagen.

Börshumöret dämpades av oro inför första omgången i det franska parlamentsvalet på söndag, som präglas av stor politisk osäkerhet och finansoro.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index låg fastighetsbolaget SBB i topp, upp 4,6 procent. Även molntjänstbolaget Sinch och mätsystemtillverkaren Hexagon märktes bland vinnarna, upp 1,7 respektive 1,6 procent.

Mot strömmen gick bland annat värmesystemtillverkaren Nibe och Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, båda ned 1,3 procent.

Polestars miljardsmäll

Volvo Cars aktie steg 1,2 procent sedan delägda Polestar redovisat ett försenat bokslut för 2023 med en miljardsmäll på 15,5 miljarder i förlust. Volvo Cars beskriver den totala nettoeffekten på bolagets egna finansiella resultat som “icke-materiell”.

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT säljer en majoritetspost i fastighetssajten Idealista – störst i Spanien, Portugal och Italien – för motsvarande 33 miljarder kronor. Aktien steg 1,3 procent på beskedet.

Fabeges aktie avancerade 1,1 procent sedan fastighetsbolaget har fått sitt kreditbetyg bekräftat av ratinginstitutet Moody’s, fast med negativa utsikter.

ANNONS

Oroligt i Frankrike

Bland de ledande börserna i Europa var det blandat. Den politiska oron i Frankrike märktes återigen tydligt på Parisbörsen, som backade nästan en procent.

Den så kallade PCE-inflationen i USA sjönk som väntat till 2,6 procent i maj, från 2,8 procent i april. Även den underliggande PCE-inflationen sjunker.

Lägre inflation i USA kan öppna för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att sänka räntan, vilket i sin tur påverkar andra centralbanker och riskaptiten runt om i världen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS