News55

Inga-Britt Ahlenius om Panamafallet: "Moralisk kollaps på högsta nivå"

Artikelbild
STOCKHOLM 20110302
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2016

"Fisken ruttnar från huvudet", skriver Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision, i en debattartikel om de läckta Panamadokumenten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den enorma dataläckan Panamadokumenten är med sina totalt 11,5 miljoner dokument den största läckan hittills i världen och visar hur advokatfirman Mossack Fonseca med hjälp av brevlådeföretag i skatteparadis hjälpt mängder av förmögna människor som politiker, idrottsprofiler och kriminella att gömma undan sina förmögenheter. Nordea har varit bland de mer aktiva bankerna när det gäller att be Mossack Fonseca om hjälp med att upprätta skatteplaneringsföretag åt klienter.

I en debattartikel på SVT Opinion kallar Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision och generaldirektör för Riksrevisionsverket, det hela ”moralisk kollaps på högsta nivå”.

      LÄS MER: Nordea hjälpte rika slippa skatt

“Makt korrumperar”

”Vi förväntar oss att de som sitter högst upp i samhällstoppen ska ha en moral och en etisk kompass som vägleder dem i deras beslut”, skriver Ahlenius och menar att det inte är några konstigheter med att vi förlåter film- och rockstjärnor för deras jetset-liv och girighet då de ju lever i en fantasivärld och inte bestämmer över oss och våra liv.

”Annorlunda är det när vi ser girighet och fåfänga hos våra makthavare – för de skor sig på vår bekostnad. För att inte tala om maktmissbruk, hyckleri, korruption, bedrägeri” skriver Inga-Britt Ahlenius och konstaterar att makt korrumperar.

”Fisken ruttnar från huvudet”

Att det vi nu får presenterat inför våra ögon är en utbredd moralisk kollaps på allra högsta ledningsnivå där bland andra Islands och Pakistans premiärministrar och Ukrainas och Argentinas presidenter visat sig vara inblandade. Och att Panamahistorien säkerligen inte är den sista rapporten om detta.

ANNONS

      LÄS MER: Stora protester mot Islands regering

Inga-Britt Ahlenius menar att det inte är brottet i sig som är det mest frapperande utan missbruket av förtroende. Girigheten, det omåttliga begäret efter pengar och jordiska ägodelar.

”Det är inte möjligt att reglera bort dåligt omdöme och låg moral. Bortom regler och föreskrifter står var och en till slut med sitt eget samvete, sitt omdöme och sin moral”, skriver Ahlenius och avlutar:

”Fisken ruttnar från huvudet.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS