News55

Ingen plan för de utslitna då pensionsåldern höjs

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 mars 2018

Utslitna leder och värkande rygg redan vid 63 – men nu ska pensionsåldern höjas. Vart de som inte orkar jobba kvar i sitt yrke ska ta vägen vet ingen.

ANNONS
ANNONS

Som det är nu går de allra flesta i pension vid 65. Den gamla normen lever kvar, trots att politikerna nu kommer att besluta om höjd pensionsålder. En snabb statistikkoll visar att det finns hundratusentals människor med slitsamma jobb som absolut inte kan eller vill jobba längre. Det handlar om yrken där man jobbar med kroppen, som inom vård och omsorg, inom byggsektorn och industrin.

LÄS MER: Så jobbar 65-plussarna

LÄS MER: Svensken jobbar inte gärna efter 65

Frågan är vart de ska ta vägen när pensionsåldern höjs.

– Det är helt horribelt att pensionsåldern ska höjas. Våra medlemmar går i pension redan vid 63. Det är på grund av de tuffa arbetsvillkoren, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

“Vet inte om jag är mest chockad eller mest arg”

Berit Böhlander, ordförande i SKPF Pensionärerna, som organiserar många av de kommunalt anställda som jobbat inom vård och omsorg, är upprörd över förslaget.

– Jag vet inte om jag är mest chockad eller mest arg, säger hon.

ANNONS

Det är inte ett färdigtänkt förslag, enligt SKPF Pensionärerna. Den höjda pensionsåldern motiveras av att själva pensionssystemet måste bli hållbart, så att pengarna räcker till en anständig pension för befolkningen som lever allt längre. Men det är stor skillnad mellan ork och överlevnad i olika yrken, enligt SKPF.

– Vi har 170 000 medlemmar, och 80 procent av dem är kvinnor. De har till största delen jobbat inom hemtjänst, i vården eller inom omsorgen. De väljer att gå ned på deltid när de blir äldre för de orkar inte jobba kvar på heltid, säger Berit Böhlander.

Att det är så är helt förkastligt, anser hon. Först och främst borde de bli sjukskrivna i stället för att själva behöva betala för att de är utslitna. Men framför allt måste arbetsvillkoren ändras så att fler orkar längre.

Arbetsmiljön måste anpassas

– Arbetsmiljön, hjälpmedel och scheman, det är många saker som behöver ses över. Arbetsgivarna måste ge äldre alternativa arbetsuppgifter, och rotera jobbet med exempelvis administrativt arbete, säger Berit Böhlander.

Tobias Baudin pratar också om anpassning av arbetsmiljön, så att människor i tyngre yrken ska orka jobba längre.

– Man måste hitta andra arbetsuppgifter, och kanske andra yrken för äldre. Nu har vi exempelvis en massa extratjänster i offentlig verksamhet, de behöver handledas. Man behöver se var det behövs stöd och hjälp.

Det ska också gå att byta yrke lättare, tycker han.

ANNONS

– Man måste kunna plugga och läsa vidare, under bra ekonomiska förutsättningar, säger Tobias Baudin.

Ingen sitter på svaret

Men frågan kvarstår ändå – var finns jobben för dem som inte orkar med sina fysiskt krävande arbeten ända fram till pensionen? Det visar sig att ingen sitter på svaret.

LÄS MER: Ministern har inget svar om de utslitna

– Det är det som måste diskuteras. Vi måste se till att människor orkar jobba längre, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Han vet inte var jobben för de äldre finns, eller hur pass lätt eller svårt det är för den som behöver skaffa nytt jobb vid runt 65 års ålder.

– Nej, men det finns mässor för 55-plussar för att söka jobb. Jag tror att det är lite lättare nu att få jobb som äldre jämfört med tidigare, säger Håkan Lindell.

Området visar sig inte var särskilt utforskat. Lisa Laun, forskare vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, känner inte till någon undersökning av hur det går att byta karriär sent i livet.

ANNONS

– Nej, det är inget jag har tittat på, eller någon annan som jag känner till, säger Lisa Laun.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS