News55

Inget bud i vårdkonflikt – strejk kan utökas

Artikelbild
Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 1 juni. Arkivbild. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

En utökad vårdstrejk rycker allt närmare. Enligt medlarna ser man inga möjligheter att lägga fram ett bud just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårdförbundet har varslat om utökad strejk från och med tisdag den 11 juni. Under fredagen har medlare talat med parterna.

“Vi har haft överläggningar med parterna i dag och ser fortfarande inga möjligheter att lägga fram en hemställan som skulle kunna antas av både parter”, skriver medlaren Gunilla Runnquist i ett sms.

Enligt Runnquist hoppas man kunna lägga fram ett bud efter den 10 juni. Huruvida det sker när en utökad strejk faktiskt brutit ut, eller på morgontimmarna den 11 juni innan strejken utökas klockan 11, är oklart.

Ytterligare regioner i strejk

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har pågått sedan den 25 april. Facket anser inte att arbetsbelastningen är hållbar och vill se en arbetstidsförkortning. Från arbetsgivarsidan menar man att det inte är möjligt med kortad arbetstid givet det tuffa ekonomiska läget.

I veckan gick 2 000 av fackets medlemmar ut i strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Om den utökade strejken blir av skulle även Region Västmanland och Region Värmland dras in.

Men senare på fredagen kom besked om att strejkvarslet dragits tillbaka för Västmanland och att man kommit överens om undantag från varslet för Värmland. Undantaget gäller 1177 och anestesi- och operationsenheten vid sjukhuset i Torsby.

Inga formella förhandlingar sker mellan facket och SKR. SKR har krävt medling men Vårdförbundet säger nej då man anser att det skulle riskera ge för dåligt utfall.

ANNONS

Lokala förhandlingar

Medlare i konflikten har utsetts på Sobonas (de kommunala bolagens arbetsgivarpart) avtalsområde. Enligt Vårdförbundet har man ett möte med medlarna på måndag eftermiddag.

Under veckan har förhandlingar mellan facket och regionerna pågått gällande innehållet i kommande varsel. På flera håll har åtgärder som ansetts samhällsfarliga återkallats. Bland annat har varslet mot lasarettet i Ystad delvis dragits tillbaka, rapporterar P4 Malmöhus.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS